брише Србе из евиденције пребивалишта

Линта: Хрватска од 1991. године до данас незаконито масовно брише Србе из евиденције пребивалишта

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта посјећа јавност да je хрватска полиција oд доласка Туђмана на власт до данашњег дана на незаконит начин избрисала преко 200.000 Срба из евиденције пребивалишта јер су погрешнo примјењивали члан 13 старог Закона о пребивалишту и боравишту, који је био на снази од средине 1991. до краја 2012. године a затим и нови закон о пребивалишту који је на снази. Наиме, полицијске управе, односно полицијске станице, су позивајући се наведени законски члан 13. масовно издавали рјешења о брисању Срба из евиденције на основу теренских провјера својих службеника. Провјере су, често, обављане у вечерњим сатима и њоме би на брзину било утврђено да ли именовани пребивају на наведеној адреси. Поред тога, полиција је обилазила грађане српске националности старије животне доби и тражила од њих да поруче својим синовима, кћеркама или рођацима, који живе у Србији или Републици Српској, да у року од 10-так дана одјаве пребивалиште или ће бити кажњени и брисани из евиденције. Под изговором сређивања пописа бирача хрватски службеници су дуги низ година незаконито брисали Србе из евиденције пребивалишта. У том периоду из евиденције пребивалишта нису брисани досељени Хрвати из Босне и Херцеговине. Важно је нагласити да стари Закон о пребивалишту и боравишту није предвиђао могућност одјаве пребивалишта лица, без њезина личног захтјева.

Хрватски службеници су од краја 2012. године, када је ступио на снагу нови Закон о пребивалишту почели да врше притисак на Србе у полицијским управама и станицама у Хрватској и у конзулатима у Београду и Суботици да сами одјаве пребивалиште и пониште хрватске личне карте или су чак самовољно поништавали хрватске личне карте у присуству Срба. По новом Закону о пребивалишту хрватски службеници нису имали право да бришу грађане из евиденције пребивалишта до истека рока за пријаву привременог одласка изван Хрватске који је важио до краја 2014. године. На тај начин су спречавали протјеране Србе да пријаве тзв. привремени одлазак изван Републике Хрватске на 5 година и на легалан начин задрже хрватску личну карту што je представљало директно кршење новог Закона о пребивалишту. Хрватска полиција је и послије 2014. године наставила са брисањем Срба из евиденције пребивалишта са очигледним циљем цементирања етничког чишћења Срба.

Линта тражи да Влада Републике Хрватске хитно усвоји Одлуку којом ће омогућити свим Србима који су на незаконит начин избрисани из евиденције хрватског пребивалишта од 1991. године до данас да поново пријаве пребивалиште и изваде хрватске личне карте о трошку Хрватске. Taкође, Линта тражи да протјерани Срби који живе у Србији, Српској и трећим земљама добију право да, у складу са Законом о пребивалишту, могу и даље пријавити привремени одлазак изван Републике Хрватске на пет година и на тај начин задржaти хрватску личну карту, као што то право масовно користе Хрвати који живе у иностранству. У хрватском Закону о пребивалишту нигдје не пише да посједовање српске или босанске или неке треће личне карте спречава хрватске држављане да легално посједују и хрватску личну карту.

Инфомативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар