Линта: Хрватска води политику застрашивања Срба путем хапшења и монтираних судских процеса

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да  Хрватска у континуитету води политику застрашивања Срба путем хапшења и монтираних судских процеса у циљу њиховог протјеривања и оправдања срамне и лажне Декларације о Домовинском рату. У Декларацији стоји потпуна и најбезочнија измишљотина да су Србија,  ЈНА и крајишки Срби извршили агресију на Хрватску која је водила ослободилачки и одбрамбени рат.

Линта осуђује одлуку  Жупанисјког суда у Осијеку којом је прекљјуче Милан Гојковић осуђен на  девет година затвора због наводног ратног злочина против ратних заробљеника и цивилног становништва јер се  донијета на основу лажних доказа. Према пресуди Гојковић је ратни злочин тобоже починио 19. новембра 1991. године у Борову тј. дан након што су  припадници ЈНА ослободили Вуковар од хрватских паравојних формација које је основала проусташка власт Фрање Туђмана.

Линта осуђује одлуку хрватске полиције која је прије пет дана тј. 19. марта ухапсила Зорана Раванчића из Вуковара због сумње да је тобоже мучио и убио седам цивила у Борову у јесен 1991. године. Зоран Раванчић је у периоду од 2000. до 2011. године  више пута привођен на информативне разговоре и испитиван али није био ухапшен јер није било доказа да је починио ратни злочин. За то вријеме му је одузет пасош да не може напустити Хрватску. Сада након 30 година од поменутог догађаја хрватска полиција подноси кривичну пријаву и хапси Зорана Раванчића.

На основу хрватских потјерница ухапшени су током марта Драгутин Хајду родом из Вуковара на лондонском аеродрому и Саво Грновић родом са Баније на франкфуртском аеродрому. Такође, на основу хрватских потјерница ухапшени су почетком јануара Mиленко Ђурђевић у Шведској и Младен Грујић новембра прошле године при уласку из Србије у БиХ. Хрватска полиција ухапсила је у јануару тројицу Срба у Даљу а у октобру и новембру прошле године ухапшено је осам Срба у селу Негославци код Вуковара од који су тројица задржани у притвору и против њих су подигнуте оптужнице. Све чињенице показују да су наведена лица ухапшена без икаквих доказа да су починили ратни злочин.

Линта је потпуно увјерен да наставак планског прогона Срба, између осталог, најбоље потврђује колико је била неприхватљива, бесмислена и штетна одлука врха СДСС-а на челу са Милорадом Пуповцем да потпредсједник Владе Хрватске из редова Срба Борис Милошевић иде на прославу злочиначке акције у Книн 5. августа прошле године.  Очигледно је да положај Срба у Хрватској није побољшан већ је додатно погоршан. Констатна хапшења само су додатно појачала осјећај страха, неизвјености и несигурности код Срба у Хрватској.

Линта позива министарку правде Мају Поповић да упути протест Хрватској због хапшења Срба и затражи разговор са хрватским министорм правосуђа с циљем да коначно престану хапшења на основу потјерница. Апсолутно је неприхватљиво да Хрватска и даље води рат против Срба само сада другачијим средствима тј. путем хапшења, монтираних судских поступака и  доношења лажних пресуда.  Линта позива Тужилаштво за ратне злочине да коначно почне да покреће истраге и подиже оптужнице против припадника хрватских паравојних, војних и полицијаких снага који су починили планске и масовне злочине над Србима у Вуковару и широм Хрватске. Линта позива Владу да оснује Канацеларију за помоћ осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима за ратне злочине.

У Београду  24. март 2021. године

                                                                                                                                             Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар