АКТУЕЛНО:

Линта и Матовић на ТВ Информер о догађајима у Сребреници 1992-1995. године

Први гост Информер ТВ је био Миодраг Линта, предсjедник Савеза Срба из региона.

– Сребреница је један велики мит, једна лажна прича дијела међународне заједнице да је Војска Републике Српске хтела да уништи Муслимане, односно Бошњаке. Анализа је показала да смо имали лажне свједоке и лажне стручњаке односно да је унапред требало оптужити Србе као злочиначки народ – рекао Линта.

– Независна међународна комисија за истраживање страдања страдања народа у регији Сребреница 1992-1995. године је доказала да у Сребрници није било геноцида, односно да није било геноцидне намјере – додао је.

– Велика је ствар што је Република Српска формирала Независну међународну комисију, каже Линта и додаје да је велика већина страдалих Бошњака погинула у нападима на српска села, на другим ратиштима, током пробоја из Сребренице јула 1995. године, у међусобним обрачунима. Мали број је убијен након што су заробљени, али не из намјере да се униште као национална друпа, већ из освете за уништавање српских села и масакрирање Срба од стране појединаца – рекао је Линта.

– Само захваљујући вету Русије 2015. године Конвенција о Сребреници у Савјету безбедности Уједињених нација није донијета, а да јесте, то би било први пут да један народ који је доживио геноцид у Другом свјетском рату, се прогласи геноцидним народом – истакао је Линта.

Гост Информер ТВ је био и Перко Матовић из Центра за националну политику.

– То је мит који је тетошен јако дуго, од 2000. година. Тај термин је коришћен тек после 1997. године. Све то је да се преокрене процес ослобођења који се дешавао овде. Исти ти који се боре против геноцида у Сарајеву, Бакир Изетбеговић и његови сарадници, бивши комунисти, праве школу која се зове по Мустафи Бусулаџићу, човеку који је желiо да убије све Јевреје у Сарајеву – рекао је Матовић.

– Окарактерисати то као геноцид је тотално бестидна ствар – навео је.

– Професор Коста Чавошки каже да у најбољем случају има 500 жртава, Гидеон Грајф каже да их има око пола од онога што они наводе. То је увреда за те жртве. Чињеница је да је тог дана ослобођено Подриње на коме се догађало највеће страдање српског народа – истакао је наш гост.

Нема коментара

Напишите коментар