Линта: Изјава Грлића Радмана о Сребреници једна у низу очекиваних провокација

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да изјава хрватског министра спољних послова Гордана Грлића Радмана да се од Србија очекује да призна непостојећи геноцид у Сребреници представља још једну у низу очекиваних провокација од стране хрватских званичника.  Грлић Радман у својој провокативној изјави даље наводи да Србија, поред признања непостојећег геноцида у Сребреници, треба, између осталог, да испуни још низ услова за напредак према Европској унији као што су: питање несталих особа, права жртава рата, процесуирање ратних злочина и др..

Грлић Радман добро зна да ако има неки догађај током оружаних сукоба на простору бивше Југославије који је најближи дефиницији геноцида онда је то злочиначка акција „Олуја“ у којој је протјерано око 250.000 Срба и убијено и нестало више од 2.000 Срба. Такође, Радман Грлић добро зна да је НДХ током Другог свјетског рата починила незапамћени и свирепи геноцид над српским народом а Хрватска 30 година од осамостаљења негира злочин геноцида.  У питању је један од бројних доказа да се Хрватска није суочила са својом усташком и геноцидном прошлошћу и да живи дубоко заробљена у прошлости.

Грлић Радман манипулише питањем несталих лица као најважнијим цивилизацијским питањем. Он прећуткује да су већина несталих лица српске националности, као и да постоје десетине познатих гробних мјеста у Хрватској гдје се налазе посмртни остали Срба које власт у Загребу одбија да ексхумира.  Једно од познатих гробних мјеста налази се на гробљу у Книну гдје је јуна 1992. године у заједничку гробницу сахрањено 12 Срба  који су страдали током хрватске агресије на Миљевачки плато, поред Дрниша. У Заводу за судску медицину у Загребу налази се више од 900 посмртних остатака од који су већина Срби.  Хрватска власт годинама опструише процес њихове идентификације.

Линта истиче да Грлић Радман прећуткује чињеницу да етнички мотивисано хрватско правосуђе није учинило готово ништа на процесуирању бројних злочина које су припадници хрватских војних и паравојних формација починили над Србима. Пристрасно хрватско правосуђе је водило и води велики број монтираних судских поступака против Срба најчешће на основу лажних исказа свједока сарадника с циљем да се оправда потпуна лаж о Србима као злочинцима и агресорима и Хрватима као жртвама и ослободиоцима. Српско правосуђе није учинило ништа на процесуирању злочина над нашим народом у Хрватској.

У Београду, 23.јун 2021. године.

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар