неће оспоравати име Републике Српске

Линта: Изјава Изетбеговића да неће оспоравати име Републике Српске није искрена

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта oцјењује да изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакирa Изетбеговићa дa његова Странка демократске акције неће оспоравати име Републике Српске пред Уставним судом БиХ није искрена. Бројне чињенице јасно показују да се Бакир Изетбеговић и његова СДА нису суштински одрекли политике укидања Републике Српске коју сматрају геноцидном творевином и стварања унитарне БиХ. То потврђује политика СДА која је подносила више апелација пред Уставним судом БиХ када су укинути застава, грб и химна Републике Српске и 9. јануар као Дан Републике. Добра је ствар што је Скупштина Републике Српске усвојила измјене закона које предвиђају да 9. јануар и даље буде обиљежаван као Дан Републике и да се празнује као секуларни празник.

Такође, Линта подјећа да Бакир Изетбеговић и његова СДА и даље сматрају да је Србија извршила агресију на БиХ, а заједно са Републиком Српском починила тобожњи геноцид над бошњачким народом не само у Сребреници већ и на другим мјестима. Поред тога, Бакир Изетбеговић само говори о тобожњој дискриминацији Бошњака у Републици Српској а игнорише чињеницу да су преостали Срби у Федерацији суштински дискриминисани, да апсолутно нису равноравни и једнаки са Бошњацима и Хрватима и да им практично прети нестанак ако се хитно не промјени однос федералне и кантоналних власти према њима.

Линта истиче да Бакир Изетбеговић и његова СДА нису спремни да промјене своју погрешну политику јер немају храбрости за искрен договор и компромис са српским народом. То подразумјева да политчики представници Бошњака не треба да чекају да суштинке проблеме у БиХ рјешава међународна заједница и Канцеларија Високог представника већ да се договарају и налазе рјешења са политичким представницима Срба и Хрвата која ће бити подједнако добра за сва три народа и све грађане БиХ. Бакир Изетбеговић и његова СДА би требало да се престану бавити прошлошћу, бесмисленим оптужбама на рачун Србије и Републике Српске и злоупотребама Уставног суда ако заиста искрено мисле да се баве европским интеграцијама, обновом привреде и отварањем нових радних мјеста као кључног проблема грађана БиХ.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар