Линта: Извјештај комисије Савјета Европе представља потврду да је у Хрватској усташтво постало државни пројекат

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта oцјењује да извјештај Европске комисије против расизма и нетолеранције Савјета Европе представља још једну потврду да је у Хрватској усташтво постало државни пројекат.

Наведени извјештај јасно показује да међу младима јача национализам у облику величања усташког режима, као и да су Срби главна мета увреда, претњи, говора мржње и насиља које је мотивисано мржњом. Такође, из извјештаја се недвосмислено види да власт у Хрватској ријетко осуђује говор мржње и да правосуђе и полиција не примјењују и онако благе законске одредбе против говора мржње и насиља мотивисаног мржњом.

Линта истиче да је у Хрватској постало сасвим уобичајно од деведесетих година цртање графита са нацистичким и усташким симболима и писање антисрпских порука, као и некажњена употреба усташког поздрава „За дом спремни“. Због тога заиста звучи лицемјерно када је Хрватска навела да ће међу циљевима њеног пресједавања Савјетом Европе од маја до новембра ове године бити повећава брига за националне мањине. Хрватска води политику чији је стварни циљ да преостали Срби изаберу једну од двије опције тј. или асимилацију или иселење.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар