Одбора за дијаспору и Србе у региону

Mиодраг Линта изабран за новог предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије

На 11. редовној сједници Одбора за дијаспору и Србе у региону Народне скупштине Републике Србије, већином гласова чланова Одбора, за новог предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону изабран је досадашњи потпредсједник Миодраг Линта. За замјеницу предсједника Одбора изабрана је посланица Социјалистичке партије Србије (СПС) Мирјана Драгаш. Сједница Одбора је одржана у четвртак 17. маја 2018. године.

Миодраг Линта, који је преузео функцију предсједника Одбора, је истакао да ће учинити све што је у његовој моћи да се побољша сарадња са надлежним министарствима и другим државним институцијама с циљем рјешавања проблема дијаспоре а посебно Срба у региону. Поред тога, Линта је нагласио да ће настојати да eе ојачају друштвене, културне, економске и сваке друге везе између матице с једне стране и дијаспоре и Срба у региону с друге стране. Он се захвалио досадашњем предсједнику Ивану Костићу на доброј сарадњи и поручио да је Одбору потребна нова енергија и нове идеје, како би што успјешније наставили рад у наредном периоду.

Линта је на сједници Одбора посебно говорио о значају предстојећих избора у БиХ за положај Срба у Федерацији БиХ. Он је истакао да право гласа на изборима заказаним за 7. октобар имају Срби са важећом личном картом БиХ, али и они који су били уписани у бирачки списак aprila 1991. Године tj. Избјегла и расељена лица, те напоменуо да они који се региструју до 26. јула ће моћи гласати у амбасадама БиХ или путем поште.

Линта је рекао да је добро познато да водеће бошњачке странке заступају многе неприхватљиве тезе за српски народ, од тога да је Србија одговорна за агресију на БиХ, да је заједно са Републиком Српском учестовала у непостојећем геноциду у Сребреници па до непризнавања Дана Републике Српске. Он је нагласио да су избори прилика да буду изабрани легитимни и истински представници српског народа. Линта је навео да, према резултатима избора од 2014. године, у 10 скупштина кантона у Федерацији БиХ има само 13 српских посланика. Од 13 посланика, само три су са листа странака чије је сједиште у Републици Српској, а осталих десет су са листа партија чије сједиште је у Сарајеву. На крају свог излагања Линта је предложио да српске политичке странке и организације направе заједнички програм и формирају заједничку српску листу за предстојеће парламентарне изборе у БиХ.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар