Линта: Извјештај међународне комисије показује да се у Сребреници није десио геноцид

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да извјештај Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду 1992-1995. године, коју је основала Влада Републике Српске, јасно показује да се у Сребреници није десио геноцид над Бошњацима.

Посебно је важно нагласити да је на извјештају радило 10 угледних стручњака на челу са познатим изралеским историчаром и свјетски признатим експертом за холокауст др Гидеоном Грајфом чији је првенствени циљ био да се утврди пуна истина о догађајима у сребреничкој регији током грађанског рата.

У извјештају је наведено низ чињеница о страдању Срба од стране муслиманских снага чиме се аргументовано разбија мантра о Бошњацима као јединим жртвама у Сребреници и у БиХ. Поред тога, апсолутно је нетачно да је у јулу 1995. године страдало више од 8.000 Бошњака.

Досадашња сазнања потврђују чињеницу да су у Сребреници страдали и Срби и Бошњаци. Због тога треба да одговарају сви који су починили злочине и једнако треба да се поштују и српске и бошњачке жртве.

Главни циљ бруталне лажи о геноциду у Сребреници трајна сатанизација српског народа. Врхунска је измишљотина да се признањем непостојећег геноцида у Сребреници афирмишу мир, стабилност и помирење и доказује висок степен демократије.

Права је истина да лажни мит о геноциду у Сребреници служи за изазивање и ширење мржње према Србији, Републици Српској и српском народу, повећање тензија и продубљивање подјела између Срба и Бошњака, остварење ратних циљева политичког Сарајева и стицање политичких поена у борби за власт у појединим државама региона.

Линта истиче да Србија треба да покрене снажну правну, дипломатску и политичку борбу за праву истину о догађајима у Сребреници током грађанског рата. Један од начина борбе јесте да Влада оснује Међународну комисију за истраживање страдања Срба и Бошњака у Сребреници и око ње 1992.-1995. године који би чинили најпознатији стручњаци из области истраживања геноцида и међународног хуманитарног права. Комисија би имала за циљ да изради непристрасан Извјештај заснован на чињеницама.

У Београду, 11.јун 2021. године.

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар