Линта: Казнити одговорне за вандалски напад на православну цркву у Вргинмосту

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се десио још један вандалски напад на цркву Сабора српских Светитеља у мјесту Вргинмост на Кордуну.

У ноћи између 13. и 14. јуна непознати починиоци су ушли у порту цркве и полупали гранитне плоче за облагање зидова, мозаик и газишта за степениште који су допремљени два дана раније и били су спремни за уградњу. У претходном периоду црква је више пута била мета вандала,  пљачкања и скрнављења (проваљена врата и украден алат за изградњу цркве, пронађен људски измет испред цркве…). Овај случај најбоље говори о угрожености православне баштине и вјерских објеката у Хрватској и њим се шаље злокобна порука преосталим Србима у Вргинмосту и шире да се не могу осјећати безбедно на својим огњиштима.

Линта позива хрватску полицију да хитно спроведе истрагу, пронађе и казни одговорне за безумни напад на православну цркву у Вргинмосту. Скандалозно је да након 26 година од завршетка рата у Хрватској и даље доминира мржња и нетрпељивост према Србима и свему српском. Хрватска власт својим ћутањем и нечињењем подстиче екстремисте да наставе са скоро свакодневним физичким и вербалним насиљем према Србима. Јасно је да за Србе у Хрватској не важе Устав, закони и међународне конвенције и да се они грађани трећег реда.  Наведени вандалски напад је срамота међународне заједнице, прије свега Европске уније, која још увијек ћути и толерише физичке нападе на Србе, српску имовину, као и Српску православну цркву.

У Београду  14. јун 2021. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар