Линта: Казнити одговорне за вандалски напад на православну цркву на Купресу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да се десио још један вандалски напад на цркву Пресвете Богородице у Доњем Вуковском на Купресу. Вуковско се налази у Федерацији БиХ, у Кантону 10.

У ноћи између 4. и 5. августа непознати починиоци су разбили прозоре на западној страни цркве, те у потпуности порушили надгробно спомен-обиљежје градитеља Цркве Благовијести Пресвете Богородице, проте Симе Поповића. Напомињем, да је ово трећи случај скрнављења цркве у Доњем Вуковском и да починиоци никада нису пронађени. За вријеме службовања оца Марка Ђурића на Купрешкој висоравни црква Благовијести Пресвете Богородице је први пут оскрнављена у јулу 2017. године, потом о празнику Васкрсења Господњег 2019. године и данас.

Срамота је да се скрнави храм који је споменик културе. Овај случај најбоље говори о угрожености православне баштине и вјерских објеката у Босни и Херцеговини и њим се шаље злокобна порука преосталим Србима на Купресу и шире да се не могу осјећати безбједно на својим огњиштима. Поготово у овом тренутку када мјештани села Вуковско припремају црквено-народни сабор поводом славе Светог Пантелејмона, гдје се окупи неколико стотина Срба. Ово је јасна порука многобројним породицама са Купреса које обнављају своје куће и планирају да се врате, или већи дио године проводе на вјековним огњиштима, да нису добродошли.

Линта позива надлежне органе БиХ да хитно спроведу, истраже и казне одговорне за безумни напад на православну цркву у Вуковском.

 

У Београду, 6. 8. 2021.                                                                                             Информативна служба

                                                                                                                                      Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар