F - zlocini u Vukovaru

Линта: Казнити злочине над Србима у Вуковару и широм Хрватске и обиљежити мјеста страдања

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позива хрватску предсједницу Колинду Грабар Китаровић да се јавно заложи да се коначно пронађу и казне налогодавци и починиоци злочина над Србима који су се десили у Вуковару од маја до новембра 1991. године. Све је у Вуковару почело прије ратних сукоба тј. у прољеће 1991. године са минирањем српских кућа и локала а затим је током јуна, јула и августа настављено са одвођењима Срба са радног мјеста или под окриљем ноћи који су потом убијани и бацани у Дунав. Свим тадашњим становницима Вуковара добро је познато да су терор над Србима спроводиле оружане групе којима је командовао тадашњи предсједник вуковарског ХДЗ-а Томислав Мерчеп. О томе је најбоље свједочанство написао повјереник хрватске Владе за Вуковар Марин Билић Били који је Фрањи Туђману, али и Ивици Рачану, Дражену Будиши и другима, aвгуста 1991., послао писмо у којем, између осталог, пише о Мерчеповом терору у Вуковару. Важно је нагласити да до почетка рата у Вуковару септембра 1991. године није било убијстава Хрвата чиме се побија лажна теза да су рат у Вуковару почели Срби.

Линта истиче да према подацима Удружења српских породица убијених, погинулих, несталих и насилно одведених лица „Против заборава“ које дјелује у Хрватској током љета и јесени 1991. године у Вуковару је убијено или нестало око 120 Срба. У евиденцији поменутог удружења је 50 породица које су пријавиле убијства или нестанке својих чланова а многи се још увијек боје говорити о тим догађајима. Иако су у доста случајевима познате све околности и имена злочинаца, од којих неки слободно шећу Вуковаром, до данас није подигнута ниједна оптужница. Такође, седам породица српске националности је поднијело кривичне пријаве против Томислава Мерчепа 2012. године које се односе на убијства и нестанак чланова њихових породица, што се десило прије почетка ратних сукоба у Вуковару. Државно тужилаштво Хрватске није још почело конкретно поступати по њиховим пријавама. Поред тога, бивши Градоначелник Вуковара Жељко Сабо је одбио захтјев представника Срба да се у Вуковару подигне спомен-обиљежје цивилним жртвама рата српске националности.

Линта позива Колинду Грабар Китаровић да се јавно заложи да Хрватска, у складу са преузетим међународним обавезама, пронађе и казни одговорна лица за ратне злочине против Срба на цијелом њеном територију; да Хрватска усвоји закон о правима свих цивилних жртава рата и тиме коначно призна патње српских цивилних жртава и омогући правично обештећење; да Хрватска отпише трошкове судског поступка породицама цивилних жртава српске националности које су тужиле државу, при чему су тужбе одбијене и да Хрватска дозволи обиљежавање мјеста страдања жртава српске националности.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар