F - Tuzilastvo

Линта: Антицивилиацијске изјаве хрватских званичника да Србија треба да укине закон о универзалној надлежности за ратне злочине

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта оцјењује антицивилизацијским изјаве хрватских званичника, министарства бранитеља и разних хрватских удружења проистеклих из грађанског рата да Србија треба да укине закон о универзалној надлежности за ратне злочине јер тобоже угрожава хрватски суверенитет. Важно је истаћи да не постоји основ да Србија укине наведени закон и да одустане да гони осумњичене за ратне злочине без обзира на националну припадност. Опште је познато да је универзална надлежност тековина међународног хуманитарног права и да кривична дјела ратних злочина и злочина против човјечности спадају у бригу цијеле међународне заједнице. Линта подјећа, да Француска има такву надлежност за ратне злочине који су се десили на територији бивше СФРЈ и Руанде. Јасно је као дан да се Хрватска плаши да би њени поједини политичари и војници, за које постоје докази да су одговорни за ратне злочине могли бити ухапшени када пређу границу. Тиме Хрватска показује врхунско лицемјерје јер, с једне стране, штити ратне злочинце из реда већинског народа а, с друге стране, донијела је у претходном периоду рјешења о расписвању потјерница на основу којих је ухапшено 158 Срба, најчешће без икаквих доказа.

Линта поздравља изјаву руководиоца Тужилаштва Србије за ратне злочине Милана Петровића да Србија не размишља о укидању Закона у универзалној надлежности за ратне злочине и да ће га Тужилаштво за ратне злочине примјењивати у пуној мјери у обиму. Тачна је констатација господина Петровића да би стављање наведеног закона ван снаге довело до тога да Србија више не би могла да гони одговорне за ратне злочинце и да би они избјегли кривичну одговорност. То потврђује чињеница да у Хрватској, али у у Босни и Херцеговини, нема политичке воље да се процесуирају ратни злочини против српских цивила и заробљеника. Један од доказа јесте да у Хрватској постоји само једна правоснажна пресуда за бројне злочине у акцији „Олуја“. Очигледно је да Хрватска крши своје међународне обавезе јер би заједнички циљ свих тужилаштва за ратне злочине у региону требао да буде да се гоне сви који су извршили стравичне злочине за вријеме ратних сукоба без обзира на њихову националну припадност.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар