Линта: Антицивилиацијске изјаве хрватских званичника да Србија треба да укине закон о универзалној надлежности за ратне злочине

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта оцјењује антицивилизацијским изјаве хрватских званичника, министарства бранитеља и разних хрватских удружења проистеклих из грађанског рата да Србија треба да укине закон о универзалној надлежности за ратне злочине јер тобоже угрожава хрватски суверенитет. Важно је истаћи да не постоји основ да Србија укине наведени закон и да одустане да гони осумњичене за ратне злочине без обзира на националну припадност. Опште је познато да је универзална надлежност тековина међународног хуманитарног права и да кривична дјела ратних злочина и злочина против човјечности спадају у бригу цијеле међународне заједнице. Линта подјећа, да Француска има такву надлежност за ратне злочине који су се десили на територији бивше СФРЈ и Руанде. Јасно је као дан да се Хрватска плаши да би њени поједини политичари и војници, за које постоје докази да су одговорни за ратне злочине могли бити ухапшени када пређу границу. Тиме Хрватска показује врхунско лицемјерје јер, с једне стране, штити ратне злочинце из реда већинског народа а, с друге стране, донијела је у претходном периоду рјешења о расписвању потјерница на основу којих је ухапшено 158 Срба, најчешће без икаквих доказа.

Линта поздравља изјаву руководиоца Тужилаштва Србије за ратне злочине Милана Петровића да Србија не размишља о укидању Закона у универзалној надлежности за ратне злочине и да ће га Тужилаштво за ратне злочине примјењивати у пуној мјери у обиму. Тачна је констатација господина Петровића да би стављање наведеног закона ван снаге довело до тога да Србија више не би могла да гони одговорне за ратне злочинце и да би они избјегли кривичну одговорност. То потврђује чињеница да у Хрватској, али у у Босни и Херцеговини, нема политичке воље да се процесуирају ратни злочини против српских цивила и заробљеника. Један од доказа јесте да у Хрватској постоји само једна правоснажна пресуда за бројне злочине у акцији „Олуја“. Очигледно је да Хрватска крши своје међународне обавезе јер би заједнички циљ свих тужилаштва за ратне злочине у региону требао да буде да се гоне сви који су извршили стравичне злочине за вријеме ратних сукоба без обзира на њихову националну припадност.

Информативна служба
Савеза Срба из региона


НАПОМЕНА: Преношење текстова је дозвољено само уз навођење извора и ОВАВЕЗАН линк