Линта: Коришћење усташког поздрава „За дом спремни“ потврда да је Хрватска наставак нацистичке НДХ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да су усташки поздрав „За дом спремни“ на изложби у Хрватском сабору и на спомен плочи на улазу у Новинарски дом у Загребу два од многих примјера који јасно потврђују тезу да је данашња Хрватска наставак нацистичке НДХ.

Непобитна је чињеница да је усташки поздрав „За дом спремни“ под којим је убијено на стотине хиљада Срба, Рома и Јевреја постао легалан у Хрватској. Наиме, прекршајни судови у Пожеги и Слуњу су донијели пресуде којима се „За дом спремни“ сматра изразом воље власти, као и да његова употреба не узнемирава јавност. Поред тога, хрватско министартво државне управе је дало сагласност да „За дом спремни“ може да остане у грбу удружења ветерана ХОС-а, који су били саставни дио Хрватске војске.Линта истиче да спомен плоча на којој стоји „За дом спремни“ и која је била у Јасеновцу није уништена, него је само премјештена на спомен подручје у Новској гдје и даље стоји. Таквих спомен плоча у Хрватској има на стотине. У Хрватској се несметано сваке године одржавају мисе Анти Павелићу и убијеним усташким генералима и другим високим офицрима НДХ. Такође, на спортским утакмицама и на концетима постало је сасвим нормално да се узвикује „За дом спремни“.

Посебно је скандалаозна препорука Савјета Владе Хрватске за суочавање са прошлошћу према којој се „За дом спремни“ може користити у посебним приликама. Шта тек рећи о срамној али очекиваној одлуци да Хрватска већ преко 20 година исплаћује пензије преживјелим усташама и домобранима и њиховим породицама. Такође, скандалозна али исто очекивана јесте и одлука Хрватског сабора да поново буде покровитељ комеморације убијеним усташама у Блајбургу гдје се сваке године окупљају хрватски званичници да се поклоне својим узорима.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар