за пријаву права

Линта: Мираш Дедеић још једном потврдио да је освједочени србомрзац

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта oцјењује да је митрополит неканонске Црногорске православне цркве Мираш Дедеић приликом гостовања у емисији „Бујица“ у Хрватској још једном потврдио да је освједочени србомрзац. Важно је нагласити да је аутор и водитељ поменуте емисије Владимир Бујанец који је осуђени дилер дроге, јавно декларисани усташа и отворени сљедбеник Павелићеве НДХ и усташког покрета. Потпуно је јасно да је права намјера гостовања Мираша Дедеића у „Бујици“ била  да се брутално затраши српски народ у Црној Гори а крајњи циљ је отимање имовине Српске православне цркве, затирање свега српског и претварање Срба у националне Црногорце. У случају да се не примјени антицивилизацијски закон о слободи вјероисповјести Дедеић пријети да ће у Црној гори избити грађански рат што је отворени позив на линч и обрачун са Српском православном црквом и српским народом у Црној Гори.

Линта подсјећа да је Мираш Дедеић у „Бујици“ заступао безочне лажи и измишљотине о великосрпској агресији на Хрватску, о почињеном гецоциду над Бошњацима у Сребреници, о почињеном геноциду над Црногорцима 1918-1920. године, о великом и блиском пријатељству Црне Горе и Хрватске од средњег вијека, да су Срби реметилачки фактор на Балкану, да је Српска православна црква узурпирала црквену имовину не само у Црној Гори већ и у Хрватској; да је Српска православна црква била инструмент посрбљивања свих православаца на Балкану и друге свакакве глупости.

Линта истиче да је Мираш Дедеић у поменутој емисији заступао усташку тезу о потреби обнове Хрватске православне цркве која је основана у геноцидној НДХ и која је била инструмент масовног и насилног покрштавања српског народа у тој монструозној творевини. Дедејић је посјетио Овчару и положио вијенац страдалим Хрватима али ниједном рјечју није рекао да је прије почетка ратних дејстава у Вуковару убијено преко 120 српских цивила од стране усташких паравојних формација на челу са Томиславом Мерчепом.  Дедејић се, поред Бујанеца, фотографисао са још двојицом декларисаних усташа генералом ХОС-а Антом Пркачином и са бившим министром културе Златком Хасанбеговићем. Све горе наведене чињенице јасно говоре да је Мираш Дедеић један од водећих црногорских усташа. Сваки грађанин Црне Горе који се у националном смислу изјашњава као Црногорац би требао да јавно осуди Мираша Дедеића који отворено и безумно промовише жестоко антисрпство и призива грађански рат.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар