Линта: Морамо чувати сјећање на страдале и заточене Србе у аустроугарском логору у Добоју

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да морамо чувати сјећање на страдале и заточене Србе у злогласном аустроугарском логору који је основан 27.децембра 2015. године у Добоју. Овај први концентрациони логор у модерној Европи постојао је од 1915. до 5. јула 1917. године. У њему је, према доступним подацима и каснијим истраживањима било заточено више од 45.000 српских цивила и војника.

Међу њима су углавном биле жене, дјеца и старци и око 12.000 заробљених војника из Србије и Црне Горе. Убијено је више од 12.000 Срба а само у априлу 1916. године страдало је 643 дјеце млађе од 14 година. Значајан број заточених су били Срби из Херцеговине, дијела Сарајевско-романијске регије и Подриња због аусторугарског настојања да етнички очисти ова подручја насељена Србима према Црној Гори и Србији.

Грађевине за смјештај интернираца биле су штале-коњушнице за болесне коње Аустроугарске војске прије рата, никада очишчћене и дезинфиковане и бараке. Хигјенски и здравствени услови су били испод сваког минимума. Људи су у логору, на основу свједочења преживелих, изгладњивани, и углавном су умирали од исцрпљености и болести које су букнуле у баракама. Врло често су вршене егзекуције, углавном вјешањем и премлаћивањем, без икаквог суда и кривице, из чистог иживљавања. Дјеца су умирала масовно, јер су услови у логору поготово за њих били катастрофални.

У Београду 27. децембар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар