Линта на парастосу поводом 26 година од страдања Срба у злочиначкој акцији „Бљесак“

У Цркви Светог Марка у Београду 9. маја служен je парастос поводом 26 годинa од страдања Срба у Западној Славонији у хрватској злочиначкој акцији “Бљесак”. Након парастоса у Ташмајданском парку су положени вијенци и цвијеће на споменик српским жртвама страдалим у ратовима 1991.-2000. године на простору бивше Југославије. Парастосу су присуствовале породице жртава, предсједник Савеза Срба из региона и народни посланик Миодраг Линта, директор Веритаса Саво Шрбац, предсједник удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир те чланови Удружења породица несталих и погинулих лица “Суза” на челу са Драганом Ђукић.

Линта је поновио позив српском Тужилаштву за ратне злочине да коначно покрене истраге и подигне оптужнице против свих припадника хрватских и бошњачких војних и паравојних снага, који су чинили злочине не само у акцији „Бљесак“ 1995. године, него и током читавог рата у Хрватској и БиХ. Злочиначка акција „Бљесак“ представља завршни чин етничког чишћења српског народа са подручја Западне Славоније. Он је подсјетио да је у јесен и зиму 1991. године са већег дијела Западне Славоније протјерано више од 70.000 Срба у злочиначким акцијама „Откос“, „Оркан“, „Папук“. Тада је попаљено, опљачкано, минирано око 200 српских села. Страдало је 2.000 Срба. У злочиначкој акцији акцији „Бљесак“ страдале су 283 особе од који се 121 особа и даље води као нестала. Нажалост, прошло је 26 година од злочиначке акције „Бљесак“ и 30 година од злочиначких акција „Откос“, „Оркан“ и „Папук 1991“, а у суштини нико није процесуиран за бруталне злочине против нашег народа.

Линта је истакао да се велики број Срба води као нестало, а да Хрватска упорно у изјавама својих званичника помиње само захтјев да се рјешава питање несталих лица хрватске националности и помиње некакав списак од 1.869 несталих лица, али не каже пуну истину да су од тога броја двије трећине, односно више од 1.200 Срби.
Он је навео да постоји и оперативна листа од 610 лица, која је Комисија за нестала лица Србије послала Хрватској прије осам година, али да то Хрватска није укључила у своју званичну листу. Линта је рекао да Србија мора инсистирати још више од званичног Загреба да се ријеши то кључно цивилизацијско и хуманитарно питање.

У Београду, 9. мај 2021. године

                                                                                          Информативна служба  Савеза Срба из региона

                                                                                                            Миодраг Линта

Нема коментара

Напишите коментар