АКТУЕЛНО:

Линта: Намјера Хрватске да формира војни камп на Косову непријатељски чин

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта oцјењује да намјера Хрватске да формира војни камп на Косову и Метохији није ништа ново и само је један у низу непријатељских чинова званичног Загреба према Србији и српском народу.  Хрватска је међу првим државама признала једнострано проглашену независност Косова и давала је велику подршку тзв. Косову да уђе у регионалне и међународне организације, укључујући Интерпол и УНЕСКО. Такође, Хрватска је донијела одлуку да значајно повећа своје војне снаге у оквиру мисије КФОР-а које су налазе на Косову и Метохији још од 2009. године и активно се залаже да лажну државу Косово признају и земље које то досад нису учиниле.

Линта подсјећа да је прије неколико дана хрватски министар одбране Марио Баножић је у Приштини изјавио да ће Хрватска активно помоћи стварање војске тзв. Косова и најавио потписивање новог Меморандума о разумијевању између хрватског и косовског министарства одбране. Претходни Мемораднум о разумијевању у области одбране  потписали су јуна 2012. године тадашњи хрватски министар одбране Анте Котромановић и тадашњи министар безбедносних снага тзв. Косова Агим Чеку који је за вријеме рата био генерал у Хрватској војсци.  Још тада је договорена јтехничко-војна сарадња и школовање припадника косовских безбедносних снага на хрватском војном универзитету.

Линта истиче да у Србији послује око 200 хрватских предузећа а укупна вриједност њихових улагања износи око 800 милиона евра док на тржишту Хрватске послује свега 10 српских фирми чије инвестиције износе свега ко 40 милиона евра.  Хрватска спречава улазак српског капитала и истовремено протјерује досадашње српске инвестиције. Такође, Хрватска 30 година плански отима имовину српских фирми и стотина хиљада протјераних Срба и других оштећених грађана. Преостали Срби у Хрватској су грађани трећег реда и дискриминисани су у многим областима друштвеног живота.  Све горе наведене чињенице и многе друге јасно показују да Хрватска води непријатељску политку према Србији и српском народу.

У Београду  7. мај 2021. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар