Линта: Скандалозна свечаност поводом откривања споменика Николи Тесли у Госпићу

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује скандалозном свечаност поводом откривања новог споменика Николи Тесли у Госпићу након што је претходни миниран 1992. године. У свом говору хрватска министарка културе Нина Обуљен Коржинек је изрекла бруталну лаж да се ради о враћању споменика највећем хрватском научнику и козмополиту. У питању је један у низу неприхватљивих  и срамних покушаја Хрватске да присвоји Николу Теслу кога читава свјетска јавност препознаје и памти као Србина. Добро је познато да у енциклопедијама, научним радовима и разним другим текстовима на многим свјетским језицима стоји тачан податак да је Никола Тесла српски научник који је велики дио свог живота провео у Америци. Провидни и јадни покушаји фалсификовања не могу да промјене историјску истину да је Никола Тесла  Србин који је рођен у Војној Крајини у Хабсбуршкој Монархији 1856. године. Отац Николе Тесле Милутин је био свештеник Српске православне цркве и мајка Ђука такође потиче из православне свештеничке породице Мандића.

Линта наводи да је Градоначелник Госпића Карло Старчевић у свом говору на свечаности, између осталог, лицемјерно истакао да су Госпићани посебно поносни што је Тесла био један од њих и што припада њима. Јасно је да Старчевић под Госпићанима сматра само Хрвате и да је за њега, хрватску власт и велики дио хрватске јавности Никола Тесла не само хрватски научник већ и Хрват. Карло Старчевић у свом говору није рекао истину да је 91 члан породице Николе Тесле убијен у геноцидној НДХ а 14 њих је завршило у фабрици смрти Јасеновац. Карло Старчевић није у свом говору рекао истину да су сљедбеници усташког покрета и поглавника Анте Павелића минирали споменик Николи Тесли фебруара 1992. године само зато што је био Србин а не зато што је изумио струју. Карло Старчевић није у свом говору рекао истину да је од августа до децембра 1991. године у Госпићу убијено најмање 124 Срба и да је 1991. и 1992. Године, али и касније, у Госпићу опљачкано, запаљено и минирано на стотине српских кућа.  Због наведених и бројних других чињеница  Госпић ће остати трајно упамћен као једно од многих мјеста истребљења српског народа и мјесто уништења споменика српском научнику.

Линта истиче да споменик Николи Тесли није постављен на мјесто гдје је био, на госпићки трг, већ испред Културно-информативног центра. Споменик је одливен још 2006. године и скупљао је прашину у складишту Љеваонице у Загребу пуних 15 година што јасно потврђује да није био воље да се постави. Поред тога име и презиме Николе Тесле исписано је на споменику само на латиници умјесто да буде и на ћирилици што додатно потврђује да је у питању хрватска политика присвајања знаменитог српског научника.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар