Линта на српском војном гробљу у Битољу: Срби су пробојем Солунског фронта донијели мир слободарској Европи

У организацији Националног савјета Срба у Македонији, јуче је у Битољу започела тродневна Конференција Срби у региону и Србија – перспективе.

Делегацију Србије у Битољу предводи предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта, који је јутрос, поводом стогодишњице пробоја Солунског фронта положио вијенац заједно са чланом Одбора Александром Марковићем на српском војничком гробљу у Битољу. Након полагања вијенаца Линта се обратио присутнима .

– Овај датум златним словима је уписан у историју не само српског народа, већ и свих других народа слободарског духа, којима су мир и суживот са својим комшијама светиња и трајан приоритет – рекао је Линта и додао да смо као припадници српског народа, дужни да на достојанствен начин обиљежимо овај историјски догађај који је најавио нову будућност за све народе са ових простора, али и читаве Европе.

– Са разлогом смо веома поносни на допринос који су наши славни преци дали у овом и другим ратовима на овим просторима због слободе своје отаџбине и читаве Европе. Наша морална обавеза је да трајно чувамо успомену на њих и да се њиховим сенима поклањамо барем на овај велики дан у историји нашег народа и савремене европске цивилизације – рекао је Линта и подсјетио да је прије 100 година, 14. септембра 1918. године, започела једна од одлучујућих битака за пробој Солунског фронта, чији је резултат био слом Централних сила у Великом рату.

– У страховитом судару са моћним непријатељем, војска Краљевине Србије од шест дивизија са 140.000 војника, изгубила је 10.000 храбрих бораца. Иако у многим војним аспектима далеко слабија, састављена већином од сељака, легендарна храброст и неустрашивост њених војника изазивала је дивљење команданата других, снажнијих и боље опремљених армија. Бројни историјски документи трајно свједоче о неустрашивости српског војника, његовој несаломљивости у одбрани отаџбине и жеђи за слободом – рекао је Линта цитирајући ријечи француског војсковође, маршала Франше д`Епереа, који је у извјештају својој Влади о току војних операција написао да се „операције морају успоравати, јер нема комуникације ради дотурања хране француским трупама које напредују, а да само српским трупама нису потребне комуникације, они иду као олуја – напред“.

– Као потомци ових јунака свјесни смо залога који су нам оставили. Цијена коју је једна мала Србија платила је превелика – страдало је око 1, 3 милиона становника, односно трећина укупног броја и преко 60% мушке популације. То је вриједно дивљења, јер је мало који народ у својој историји платио тако велику цијену слободе. Међутим, Велика побједа у Великом рату, али и другим ратовима на овим просторима, оставили су трајне посљедице на потоње генерације које осјећамо их и данас. То нас обавезује да никада више не дозволимо да се такве страхоте понове – рекао је Линта оцјенивши да ове историјске чињенице морају трајно да нас опомињу и представљају упозорење будућим генерацијама.

– Данас земље региона Балкана треба да јачају сарадњу и међусобне везе у свему што им доноси добробит. Изградња добрих комшијских односа је прави начин да регион Балкана постане стабилан, просперитетан и да грађани имају квалитетнији живот у свим сегментима. Добре комшијске односе можемо да градимо под условом да сви на овом простору поштујемо темељне вриједности данашњег свијета – мир, слобода,људска права, права мањина и антифашизам – закључио је Линта.

Вијенце на српско војничко гробље положили су и амбасадор Србије у Македонији Душанка Дивјак – Томић, изасланик минситра одбране Србије пуковник Слађан Ристић, изасланик начелника генералштаба Војске Србије пуковник Слађан Стаменковић, српски посланик у скупштини Македоније Иван Стоиљковић, представници Срба у Македонији, и остали представници дипломатског и војног кора, као и учесници конеференције Срба у региону.

Вечерас и сутра наставља се рад конференције на којој ће бити усвојени заједнички закључци.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар