Линта положио вијенац на Кајмакчалану за погинуле српске војнике

Другог дана Конференције Срба у региону и Србија – перспективе, 16. септембра 2018. године, која се одржава у Битољу организован је одлазак на Кајмакчалан. Разлог је чињеница да се прије 102 године одиграла једна од најзначајнијих битака у историји Србије и српске војске. Битка за Кајмакчалан је трајала од 30. августа до 23. септембра 1916. године.

 

Делегацију Србије предводио је предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта који је заједно са чланом Oдбора Александром Марковићем положио вијенац у част погинулих српских војника у спомен капели Светог Петра и Павла. Вијенце су положили и изасланик министра одбране Србије пуковник Слађан Ристић и изасланик начелника Генералштаба Војске Србије пуковник Слађан Стаменковић, као и бројне друге делегације.

– Битка за Кајмакчалан има велики историјски значај, јер је српска војска ослобађањем Битоља, послије великих и страшних борби послије само годину дана окупације повратила дио своје државне територије – рекао је Линта и додао да је та побједа плаћена великим људским губицима.

– Погинуло је 4.438 Срба, а одлучујући допринос овој историјској побједи дала је добровољачка јединица војводе Вука који су чинили Срби са подручја тадашње Аустругарске (подручје данашње АП Војводина, БиХ и Хрватска). Од августа до краја 1916. године од 3.500 добровољаца ове јединице само је њих 400 преживјело – закључио је Линта.

Послије полагања вијенаца код спомен костурнице служен је помен за страдале српске војнике.
Организатор Конференције Срба у региону и Србија – перспективе и одласка на Кајмакчалан био је Национални савјет Срба у Македонији.

Кајмакчалан је највиши врх планине Ниџе са 2.521 м надморске висине, на граници Републике Македоније према Грчкој (Мариово). Познат је као поприште најжешћих борби на Солунском фронту током Првог свјетског рата 1918. године. На њему је подигнута спомен капела гдје се налази и урна, у којој је сахрањено срце великог пријатеља Србије и српског народа доктора Арчибалда Рајса.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар