Линта на свечаној сједници поводом дана формирања 6. Личке, 7. Банијске и 8. Кордунашке дивизије

Народни посланик Миодраг Линта присуствовао је у сали општине Нови Београд свечаном обиљежавању 22.11.1942. године када су формиране три славне дивизије – 6. Личка, 7. Банијска и 8. Кордунашка дивизија. Истог дана је формиран Први хрватски корпус којег су чиниле поменуте три дивизије. Пошто су од укупног броја бораца 95 % били Срби мислим да је много примјеренији назив Први српски крајишки корпус а не Први хрватски корпус.

Линта је изразио огромну захвалност нашим очевима, дједовима и прадједовима који су четири године (1941-1945) водили натчовјечанску и дивовску борбу против усташког режима чији је циљ био потпуно уништење српског народа на подручју злогласне НДХ. Припадници три крајишке дивизије показали су невиђену храброст, јунаштво, херојство и спремност за жртву у борби за слободу свог народа. Због тога борци Првог српског крајишког корпуса, посебно погинули, заслужују наше дубоко поштовање и дивљење.


Он је истакао да је у Хрватској више од три деценије на сцени радикална ревизија историје: негира се геноцид над српским народом, усташки зликовци се сматрају борцима за слободу а партизани окупаторима, величанстевни устанак српског народа у Србу велика већина хрватских политичких партија сматра великисрпском побуном, највећа фабрика смрти на Балкану Јасеновац назива се радним логором….

У Београду, 20. новембар 2021. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар