АКТУЕЛНО:

Линта: Тзв. Колона сјећања у Вуковару представља величање усташтва

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује  да  тзв. Колона сјећања која је одржана у Вуковару представља у суштини величање усташтва а не истинско сјећање на жртве. У „Колони сјећања“ из године у годину масовно се носе велике црне заставе на којима пише „За дом спремни“, заставе са усташким грбом на којем је прво поље бијеле боје, заставе на којима поред усташког поздрава „За дом спремни“ пише Јасеновац,  шетају људи у црним униформама и сличном усташком иконографијом.  Потпуно је јасно да су идоли велике већине учесника у „Колони сјећања“ поглавник Анте Павелић, командант чуве по злу Црне легије Јуре Францетић, командант фабрике смрти Јасеновац Макс Лубурић и њихови насљеднци из деведесетих  Фрањо Туђман, Анте Готовина и други ратни злочници.

Линта истиче да хрватски државни врх на челу са предсједником Зораном Милановићем, предсједником Хрватског сабора Горданом Јандроковићем и премијером Андрејом Пленковићем и ове године нису осудили промоцију усташког режима који је починио геноцид над српским народом у злогласној НДХ. „Колона сјећања“ један је од  бројних доказа да се Хрватска није суочила са својом усташком прошлошћу. Трагична је чињеница да је овој манифестацији усташтва учествовао и ове године потпредсједник Владе Хрватске из Самосталне демократске српске странке (СДСС) Борис Милошевић. Међутим, од Милошевића и његовог шефа Милорада Пуповца друго се није ни могло  очекивати. Врх СДСС-а је прешао црвену линију прошле године када је Бориса Милошевића послао да иде на прославу злочиначке акције „Олуја“.

Линта наводи да је током љета и јесени 1991. године у Вуковару, само прије почетка ратних сукоба, убијено или нестало више од 120 Срба. Хрватска умањује  и негира српске жртве да се не би демаскирала најбезочнија измишљотина да су рат у Вуковару тобоже започели Срби и ЈНА. Из тога разлога Хрватска одбија сваки помисао да подигне споменик убијеним српским цивилима у  Вуковару и да се суочи са својом злочиначком прошлошћу. На споменику би требало навести  имена и презимена српских жртава, као и да су злочин починили припадници хрватских паравојних формација.  Због тога није чудно да су Срби у Вуковару грађани другог реда за које не важе Устав и закони, који се оптужују за агресију и који су изложени физичком и вербалном насиљу.

Линта подсјећа да су на данашњи дан прије 30 година јединице Југословенске народне армије ослободиле Вуковар од хрватских паравојних формација и спасиле преостале српске цивиле којима је претила физичка ликвидација. Старјешине и војници ЈНА заслужују признање и поштовање  јер су успјешно извршили постављени задатак. Нa данашњи дан треба да се са поносом сјетимо погинулих бораца који  су дали страдали за ослобађање Вуковара и успоставу мира.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар