Линта: Нацистичка изјава Ивоне Милиновић да у Ријеци не требају врбе јер тамо има само 6 посто Срба

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта oцјењује као нацистичку изјаву одборнице Града Ријеке и предсједнице локалног одбора ХДЗ-а за националне мањине Ивоне Милиновић да Граду Ријеци не требају врбе јер тамо има само 6 посто Срба али да требају по неким селима у Далмацији гдје их има 30-40 посто. Наведена нацистичка изјава Ивоне Милиновић није никакво изненађење јер је ХДЗ усташка странка у чијем је стварању важну улогу имала  усташка емиграција.  ХДЗ је дјеломично реализовао пројекат усташког покрета на челу са Антом Павелићем јер је под његовимм водстввом брутално протјеран српски народ из хрватских градова, Крајине, западне Херцеговине, западнокрајишких општина и других дијелова Федерације БиХ.  При том су извршени бројни ратни злочини, злочини против човјечнсти и системстки пљачкана, уништавана и отимана српска имвоине што траје до данашњег дана.

Линта истиче да је извињење Ивоне Милиновић због нацистичке изјаве лажно и лицемјерно. Познато је да је Ивона Милиновић била асистент истакнутог усташког политичара Давора Иве Стиера у Европском парламенту.  Оно што је сигурно јесте да против Ивоне Милиновић неће бити покренуте никакве кокретне мјере од стране ХДЗ-а тј. неће поднијети оставку на мјесто одборнице нити ће бити искључена из странке. Јавности је добро познато да је  прије скоро два мјесеца полиција, приликом претреса због малверзација, у вили бившег хрватског министра и високог функционера ХДЗ-а Ловре Кушчевића пронашла портрет и фотографије поглавника Анте Павелића. Јасно је да Ловре Кушчевић од страначких органа ХДЗ-а није претрпио санкције већ је и даље посланик у Хрватском сабору и члан странке.

Линта подсјећа да  бројне чињенице показују да су чланови ХДЗ-а декларативно антифашисти а у стварности скривене усташе који су, између осталог,  донијели одлуку о исплати пензија усташким кољачима из времена НДХ; који организују и учествују у усташком дернеку у Блајбургу; који величанствени устанак спрског народа и часних Хрвата у Србу – 27.јула 1941. године – називају почетком покоља хрватског народа; који дозвољавају служење мисе Анти Павелићу и усташким генералима и пуковницима и штампање и промоције књига и филмова у којима се Јасеновац проглашава радним логором и негира геноцид над српским народом у НДХ; који толеришу подизање споменика убијеним усташама; који финансирају концерте главног промотера усташтва пјевача Марка Перковића Томпсона; који допуштају легализацију усташког поздрава “ За дом спремни“, усташког слова У и усташке шаховнице која почиње са првим бијелим пољем; који за небројене усташке и нацистичке графите никад нису рекли да се ради о злочину из мржње  и др.

У Београду  4. октобар 2019. године

Информативна служба

Савез Срба из региона

С

Нема коментара

Напишите коментар