најважнија вриједност Дејтонског споразума

Линта: Најважнија вриједност Дејтонског споразума што је међународно признао постојање Републике Српске као западне српске државе

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта оцјењује, поводом 22 године од потписивања Дејтонског споразума, да је најважнија вриједност Дејтонског споразума што је међународно признао постојање Републике Српске као западне српске државе. Дејтонски споразум је у данашњим неповољним међународним околностима, када су на сцени двоструки стандарди, гаранција опстанка барем дијела прекодринских Срба на свом вјековном подручју. Добро знамо да је због политике двоструких стандарда западних сила око милион Срба протјерано са подручја данашње Хрватске и Федерације БиХ.

Линта истиче да је најважнији задатак Републике Српске да инсистира на досљедној примјени Дејтонског споразума што значи активну политичку и дипломатску борбу за повратак бројних отетих надлежности које је Високи представник вануставно пренио на ниво Босне и Херцеговине. Важно је имати на уму да је и за Бошњаке и Хрвате Дејтонски споразум неправедан и да једни и други из својих разлога траже његову измјену. Бошњаци се залажу за укидање ентитета или барем даље отимање надлежности Републике Српске с циљем стварања унитарне и централизоване државе.  Хрвати у БиХ и Хрватска траже стварање трећег ентитета односно уставно преуређење БиХ и доношење Дејтона 2 на некаквој међународној конференцији.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар