Линта: Не смијемо да заборавимо велики злочин над Србима у сарајевском насељу Пофалићи

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да не смијемо да заборавимо велики злочин над Србима у сарајевском насељу Пофалићи који се десио прије 32 године.   Припадници муслиманске тзв. Армије БиХ су 16. и 17. маја 1992.године извели мучки напад и убили око 200 српских цивила и њихова имовина је опљачкана и спаљена.  Нико од познатих починилаца и наредбодаваца овог свирепог злочина није одговарао пред судом, иако је Министарство унутрашњих послова Републике Српске поднијело кривичне пријаве против 51 лица.

Суд и Тужилаштво БиХ игноришу страдање Срба у насељу Пофалићи на подручју сарајевске општине Илиџа, као и многе друге злочине који су почињени над српским цивилима и ратним заробљеницима током рата. Злочин су починили они који су декларативно говорили да желе мултиетничко Сарајево а за своја недјела нису одговарали пред лицем правде. Није могуће да дође до успоставе повјерења и помирења све док не буду кажњени они који су починили злочине над Србима.

Линта сматра да Србија треба да оснује државну институцију Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије са средиштем у Београду и да започне планску и систематаску борбу за истину о карактеру ратова и страдању српског народа деведесетих година прошког вијека. У бившој Југославији се ћутало о српском страдању. Због тога су се поновили злочини над Србима крајем прошлог вијека.

У Београду, 16. мај  2024. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар