Линта: Неистините изјаве Томислава Жигманова да Хрвате у Војводини прате страх и несигурност и да антихрватство подстичу представници власти

Предсједник Савезa Срба из региона Миодраг Линта оцјењује потпуном неистином изјаву предсједника Демократског савеза Хрвата у Војводини и народног посланика у Скупштини Србије Томислава Жигланова за Дневник Нове ТВ из Загреба да Хрвате у Војводни прате страх и несигурност и да живе у амбијенту са антихрватским садржајима које постичу, између осталог, највиши представници власти. Представници државне и покрајинске власти нису дали ниједну изјаву у јавности с циљем ширења неповјерења и мржње према хрватској националној мањини, већ стално истичу потребу очувања добрих међунационалних односа и изградње повјерења. Нажалост, највиши представници Хрватске својим изјавама и понашањем шире страх, неповјерење и мржњу према преосталим Србима у Хрватској и према стотинама хиљада протјераних Срба.

Линта истиче да је посебно провокативна изјава Томислава Жигманова да су Хрвати из Србије љубоморни на представнике српске заједнице у Хрватској по многим питањима међу којима су и питања гарантованих мјеста у законодавној и извршној власти. Три гарантована посланичка мјеста Србима у Хрватском сабору нису помогла да се ријеше њихови бројни проблеми везано за повратак отетих имовинских, стечених и статусних права. Такође, нису помогли да Хрватска коначно почне да поштује сопствени Уставни закон о правима националних мањина из 2003. године којим се гарантује употреба српског језика и ћирилице и запошљавање Срба у полицији, правосуђу, државној управи, просвјети, здрвству и др.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар