завршни чин отимања имовине

Линта: Нови закон у Хрватској представља завршни чин отимања имовине српских предузећа, фабрика и других институција

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта сматра да Закон о управљању јавном имовином  који је усвојио Хрватски сабор представља завршни чин отимања имовине српских предузећа, фабрика и других институција.

Влада Јосипа Манолића  је у љето 1991. године  усвојила уредбу којом је почело отимање српске имовине. Власници некретнина се прогласe државним непријатељима и креће продаја угледним ХДЗ-овцима. Овим законом Хрватска крши не само сопствени Устав и европско законодавство, већ крши Aнекс Г Бечкoг споразумa о сукцесији који се зове „Приватна својина и стечена права“.

У њему јасно стоји  да свим грађанима и правним субјектима морају бити враћена права које су имали на дан 31. 12. 1990. године, а сви уговори склопљени под притисцима и претњама за вријеме рата, морају бити проглашени ништавним. Хрватска од 2004. године, када је наведени споразум ступио на снагу, одбија да врати  имовину српских правних лица.

Линта је позвао је Министарство спољних послова Србије да направи извјештај о кршењу права српских правних субјеката и упозна међународне организације и међународну јавност да Хрватска крши темељну вриједност ЕУ и данашње цивилизације – људска права.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар