Линта о графиту код Книна: Проусташке снаге за брутални обрачун са преосталим Србима

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта оцјењује да нови србомрзачки графит који је исписан на аутобуској станици у српском селу Полача код Книна потвђује да проусташке снаге имају намјеру да се брутално обрачунају са преосталим Србима у Хрватској. Морбидни графити „Ми Хрвати не пијемо вина него крви четника из Книна“ и „Олуја 1995“ шаљу јасну поруку преосталим Србима да ће бити протјерани као 1995 или убијени на усташки начин. Проусташке снаге предводе Католичка црква, хрватски ветерани и странке деснице укључујући ХДЗ а хрватски државни врх директно или индиректно подржава њихову злочиначку намјеру.

Линта истиче да је предсједник градског савјета младих Бјеловара и активни члна ХДЗ-а Матео Хорват (24) недвосмислено показао да су за њега усташки кољачи који су починили геноцид над Србима, Ромима и Јеврејима у суштини борци за слободу хрватског народа. Хорват је јавно објавио своју фотографију на којој има мајицу са натписом „За дом спремни“ и усташким грбом који почиње са првим бијелим пољем. Он је искрено рекао да многи хрватски ветерани, посебно припадници ХОС-а, користе кољачки поздрав „За дом спремни“. Матео Хорват добро зна да је Туђманова Хрватска у суштини насљедница геноцидне НДХ зашто има мноштво доказа.

Линта је подсјетио да је у Хрватској низом одлука и препорука у суштини легализован усташки поздрав „За дом спремни“: Наиме, прекршајни судови у Пожеги и Слуњу донијели су пресуде којима се „За дом спремни“ сматра изразом воље власти а министарство државне управе је дало сагласност да наведени поздрав може да званично остане у грбу удружења ветерана ХОС-а, који су били саставни дио хрватске војске. Савјет Владе Хрватске за суочавање са прошлошћу донио је препоруку према којој се „За дом спремни“ може користити у посебним приликама.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар