Линта о позиву на убијање Срба у Боровом Селу: Хрватска живи у нацистичкој прошлости

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да шетња групе усташа улицама Борова Села код Вуковара на православни Васкрс уз узвикавање „Убиј Србина“  и пјевање „Ој хрватска мати, Србе ћемо клати“ јесте један од бројних примјера да Хрватска живи у нацистичкој прошлости. То посебно потврђује чињеница да је групу усташа који су позивали на убијање и клање Срба у Боровом Селу обезбеђивала полиција. На тај начин Влада Андреја Пленковића је по ко зна који пут послала шовинистичку поруку да прећутно одобрава застрашивање преосталих Срба у Хрватској с циљем да се иселе са свог вишевјековног подручја. Ради се о групи усташа која више година спроводи терор над Србима у Вуковару који живе у свакодневном страху због физичког и вербалног насиља над њима.  У претходном периоду било је више десетина бруталних физичких напада на Србе у Вуковару чији је покровитељ градоначелник Вуковара Иван Пенава и његови сарадници.

Линта истиче да бројне чињенице показују да у Хрватској нема спремности за суочавање са нацистичком прошлошћу и да су усташтво и НДХ стварни темељи хрватске државе. Хрватска није држава окренута будућности јер није способна да поштује људска и мањинска права, властити Устав и законе,  начело владавине права и антифашизам. Главне друштвене групе које Хрватску држе заробљену у усташкој прошлости  јесу Католичка црква, ветеранска популација, политичке странке деснице и значајан дио интелектуалне елите.

Линта позива Еворпску унију да пошаље јасну поруку хрватским властима да полиција у најкраћем року ухапси све припаднике који су учествовали у шетњи улицама Борова С+ела и који годинама тероришу Србе у Вуковару и да буду најоштрије кажњени у складу са Кривичним законом.

Такође, Линта позива Министарство спољних послова да у што краћем року уради извјештај о стању људских права Срба у Хрватској у коме ће, између осталог, бити пописани бројни физички напади на Србе и њихову имовину, бројни примјери ширења мржње и нетрпељивости исписивањем хиљада усташких и нацистичких графита и порука и рехабилитације усташтва и НДХ.

У Београду  2. мај  2021. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар