АКТУЕЛНО:

Линта: Српско тужилашто да процесуира одговорне за Задарску кристалну ноћ и ликвидације и мучења Срба у Задру

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта још једном позива српско Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене истрагу и подигне оптужнице против некадашњих челника Задра и задарске полиције и њихових претпостављених због планске ликвидације, мучења и прогона задарских Срба и масовног уништавања српске имовине 2. маја 1991. године и касније током ратног периода. Он подсјећа да се данас навршава 30 година од фашистичког догађаја који је назван Задарска кристална ноћ или Прогон задарских Срба. У Задру je након доласка ХДЗ-а на власт маја 1990. године одмах почео најбруталнији притисак на Србе путем телефонских пријетњи, увреда, порука мржње, психичког и физичког малтретирања. Затим су почела хапшења, мучења и ликвидације Срба. Однос према Србима у Задру је један од многих доказа усташког карактера Туђмановог режима.

Линта истиче да се врхунац обрачуна са Србима десио  02. маја 1991. године када је бијесна  руља кренула да се обрачуна са Србима и уништи њихову имовину.  У Задар је дошло више стотина људи са 10-так аутобуса коју су били наоружани моткама и шипкама пјевајући усташке пјесме и узвикујући усташке пароле. Употребљена је и велика количина експлозива који се у то вријеме налазио једино у посједу полиције и која није ништа учинила да заштити Србе и српску имовину. Тог и слиједећег дана уништено је 89 приватних локала у власништву Срба, 37 приватних српских кућа, 22 локала друштвених фирми из Србије и 42 куће и викендице у мјесту Бибиње, које је удаљено неколико километара од Задра. Бројне чињенице показују да је рушилачки поход на Србе и српску имовину био добро организован и раније испланиран у координацији локалних моћника и власти Загребу.

Линта наводи да је тог и наредних дана из Задра протјерано око 10.000 Срба а уништено је око 200 српских кућа, викендица, пословних објеката и локала друштвених фирми из Србије. Ликвидације Срба и минирање српских кућа и привредних објеката су настављени током љета и јесени 1991. и током 1992. године  Према подацима градске Комисије за попис сруђених кућа у ужем дијелу Задра је минирано и уништено око 470 српских кућа и других објеката за вријеме рата.  Срби који су ипак одлучили да остану у Задру били су извођени из кућа или су хапшени по улицама и везаних очију одвођени у циглану крај Нина и на друга мјеста гдје су најсвирепије мучени, а многи су ликвидирани само зато што су Срби. У периоду 1991.- 1993. године у Задру су убијена најмање 34 Србина, од тога 15 цивила а остало су припадници ЈНА у Задру.

У Београду  2. мај 2021. године

                                                                                                                                              Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар