Линта: Обиљежавање тзв. Дана сјећања у Вуковару доказ да Хрватска живи заробљена у усташкој прошлости

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да  обиљежавање тзв. Дана сјећања на жртву Вуковара јесте један од бројних доказа да Хрватска живи заробљена у усташкој прошлости. Велики број учесника колоне је носио заставе на којима се налазио усташки грб са првим бијелим пољем а улицама Вуковара се масовно узвикивао усташки поздрав „За дом спремни“. Такође, многи су дизали руке у насистички поздрав. Поред тога, било је и поклича „Убиј Србина“ . Полиција је мирно посматрала масовно величање усташтва у Вуковару и ширење бијесне мржње према Србима.

Бројне чињенице потврђују да је усташки поздрав „За дом спремни“ био, не само званични поздрав Хрватских обрамбених снага (ХОС), већ и незванични поздрав осталих хрватских паравојних и полицијских снага 1991. године а касније и Хрватске војске и полиције током читавог рата.

Линта истиче да хрватски државни врх, на челу са предсједником Зораном Милановићем, предсједником Хрватског сабора Горданом Јандроковићем и премијером Андрејом Пленковићем, ни ове године није осудио промоцију усташког режима у Вуковару. Нажалост, Европска унија упорно одбија да изврши притисак на Хрватску да започне процес денацификације с циљем да суочи са својом геноцидном и усташком прошлошћу и коначно постане цивилизована држава у којој се истински поштују темељне европске вриједности.

У Београду  20. новембар  2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар