Линта: Наша је обавеза да се сјећамо 18 ликвидираних Срба из села Кип код Дарувара и Клиса код Пакраца

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је наша обавеза да се сјећамо 18 ликвидираних Срба из села Кип код Дарувара и Клиса код Пакраца који су убијени прије 32 године у Марином селу код Липика. Припадници хрватске војне пилиције су од 12. до 18. новембра 1991. године су ухапсили 24 српска цивила у селима Кип и Клиса и одвели их у Марино село. Затворени су у подруму имровизованог логора „Рибарска колиба“ гдје су свирепо мучени на различите начине. Само су шеторица преживјела док је 18 убијено. Жупанијски суд у Осијеку осудио је свега двојицу припадника војне полиције на 15 и 12 година затвора док су остали ослобођени оптужбе.

Према подацима удружења „Веритас“ од 8.октобра 1991. године до 29. марта 1992. године у логорима „Рибарска колиба“ у Марином селу и „Стара циглана“ у Пакрачкој Пољани које је основала јединица МУП-а Хрватске под командом злогласног Томислава Мерчепа ликвидирано је више од 100 српских цивила. Већина убијених српских цивила је из села са подручја општина Пакрац, Дарувар, али и са Гарешнице, Кутине, Бјеловара и Загреба. Сва ова села су се налазила ван подручја оружаних сукоба. Послије хапшења српски цивили довођени су у два поменута логора гдје су страховито мучени. Они који нису подлегли мукама одвођени су на стратишта и ликвидирани. Жупанијски суд у Загребу осудио је петорицу припадника МУП-а Хрватске на казне затвора од три од 12 година за ликвидацију четворо Срба.

Линта тражи да Србија оснује Меморијални центар српских жртава на простору бивше Југославије чији би циљ био правна и политичка борба за истину о карактеру ратова деведесетих година прошлог вијека и за истину о страдању српског народа. У оквиру Меморијалног центра требало би, између осталог, подићи монументални споменик српским жртвама страдалим у ратовима на простору бивше Југославиjе од 1991 до 2000. године.

У Београду, 19. новембар 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар