Линта: 18. новембра 1991. године ЈНА је ослободила Вуковар од хрватских паравојних формација; никада заборавити српске жртве

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је 18. новембра 1991. године ЈНА ослободила Вуковар од хрватских паравојних формација које су спроводиле плански терор над Србима и блокирале касарну ЈНА.

Никада нећемо заборавити да је током прољећа, љета и јесени 1991. године у Вуковару убијено више од 200 српских цивила и ратних заробљеника. До почетка рата у Вуковару 14. септембра 1991. године  убијено је најмање 120 српских цивила. Само у периоду од 1. до 18. новембра 1991. године хрватске паравојне су ликвидирале 52 српска цивила. Најмасовнији злочин над српским цивилима десио се 16.новембра када су убијена 24 српска цивила.

Хрватске паравојне формације извршиле су систематску блокаду Вуковара и Борова постављањем десетина бункера по улицама, као и постављањем минских поља.  ЈНА је, као једина легална и легитимна оружана снага у СФРЈ, 14. септембра 1991. године покренула оправдану војну операцију с циљем да деблокира вуковарску касарну и заштити српски народ. Хрватске паравојне снаге су крајем августа започеле потпуну блокаду касарне. Поред тога, искључили су касарни воду и струју а припаднике ЈНА су убијали снајперима.

Линта наводи да је бруталан лаж да су рат у Вуковару започели Срби. Бројне чињенице потврђују  да је проусташки режима Фрање Туђмана извршио агресију на  Србе у Вуковару и циљем њиховог етничког чишћења: организовано застрашивање путем телефонских позива усред ноћи и на друге начине; масовно отпуштање с посла, дизање у ваздух породичних кућа, угоститељских објеката, киоска Политике и Борбе и других објеката, хапшења усред дана и током ноћи по кућама, на радним мјестима и на улици; пљачке, премлаћивања, звјерска мучења и убиства Срба.

Линта истиче да је потребно покренути активну борбу за истину о карактеру рата и аргументовано побијати  бруталну лаж и измишљотину да је ЈНА била агресорска војска која је тобоже напала и окупирала Вуковар. ЈНА била регуларна војска тада међународно признате државе Југославије и имала је уставну обавезу да деблокира своју касарну, заштити своје војнике и ослободи српских народ  у Вуковару од напада и терора хрватских паравојних формација.

У Београду  17. новембар 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар