родну кућу великана Петра Кочића

Линта обишао споменик и родну кућу великана Петра Кочића у Стричићима код Бања Луке

Замјеник предсједника Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта посјетио је 10. септембра споменик и родну кућу великана Петра Кочића у Стричићима код Бања Луке, на Змијању. У његову част у родном селу Стричићи одржава се више дана крајем августа традиционална српска културна манифестација Кочићев збор на којој се окупи више десетина хиљада посјетилаца. Покровитељ манифестације је Влада Републике Српске. Линта је обишао и основну школу у Стричићима која од 1956. године носи његово име и на којој се налази спомен плоча у част великог сина Крајине.Петар Кочић је био српски пjесник, писац и политичар. Рођен је у селу Стричићи 29. јун 1877. године на Змијању, на планини Мањачи код Бање Луке, Основну школу је учио у манастиру Гомионица где му је отац, закалуђеривши се као удовац, био игуман. Гимназију је почео учити у Сарајеву, али је због србовања истjеран из трећег разреда те je прешао у Београд и ту завршио гимназију. Филозофију је учио у Бечу. Уочи анексије Босне и Херцеговине од Аустроугарске, Кочић је покренуо лист „Отаџбину“ у Бањалуци и створио своју политичку групу која је проповjедала борбу против Аустрије и нарочито беспоштедну борбу против остатака феудалног ропства. Кочић је био веома омиљен у народним масама и код напредне омладине па је изабран и за посланика аустроугарског провинцијског Босанског сабора у Сарајеву. Државни органи су у њему видјели противника и зато су га често хапсили и кривично гонили. Уочи Првог свjетског рата на њему су примећени знаци душевног растројства. Обољели Кочић умро је у београдској душевној болници за време окупације 27. августа 1916. године.

Прво значајније Кочићево књижевно дјело, под називом Пјесме. Петар Кочић је написао три збирке приповjедака под насловом „С планине и испод планине и збирка приповедака, о под насловом „Јауци са Змијања“, по којој је 1974. године снимљен и истоимени филм. Најпознатије дело му је „Јазавац пред судом ”. У тој сатиричној драми он је исмијавао власт која треба да суди јазавцу, зато што је нанио штету држави. Кочић се одушевљаваo једноставношћу српског народног језика и народним животом и због тога је постao велики пjесник крајишких пејзажа и крајишког живота.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

(Да отворите слику у пуној величини кликните на њу)

[inpost_fancy thumb_width=“220″ thumb_height=“220″ post_id=“11841″ thumb_margin_left=“10″ thumb_margin_bottom=“10″ thumb_border_radius=“2″ thumb_shadow=“0 1px 4px rgba(0, 0, 0, 0.2)“ id=““ random=“0″ group=“0″ border=““ show_in_popup=“0″ album_cover=““ album_cover_width=“220″ album_cover_height=“220″ popup_width=“800″ popup_max_height=“600″ popup_title=“Gallery“ type=“fancy“ sc_id=“sc1506244703799″]

Нема коментара

Напишите коментар