Линта: Основати Канцеларију за помоћ оптуженим и осуђеним Србима за ратне злочине

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да Хрватска хапшењем бившег судије Војног суда у Београду и потпуковника ЈНА Војислава Медића наставља организовану кампању прогона крајишких Срба. Војислав Медић је годинама одлазио у свој родни крај у Лици гдје је обновио и породично имање. Досад није имао никаквих проблема са хрватском полицијом и правосуђем. У питању је већ пето хапшење лица српске националности у овој години. Бошко Каралић је ухапшен у свом селу Негославци код Вуковара; Драго Митровић је ухапшен на загребачком аеродрому по повратку из Велике Британије у барањско село Каранац; Милорад Тривуновић, који је родом из села поред Белог Манастира, ухапшен је приликом уласка из Србије у Хрватску као возач камиона иако је прије хапшења доста пута путовао у Хрватску и друге европске земље; Светозар Окановић је ухапшен  почетком маја у Норвешкој на основу налога за хапшење.

Линта наглашава да честа хапшења, као и масовна привођења Срба, имају за циљ изазивање страха и несигурности код оних који су остали да се иселе из Хрватске, као и одвраћање прогнаних Срба од повратка на њихова огњишта, обиласка њихових имања или захтјева да им се врати њихова имовина. Досадашња пракса Хрватске потврђује да прогон крајишких бораца као наводних злочинаца може трајати док год су они живи. Управо хапшење Срба који су послије рата остали да живе у Хрватској или који су доста пута већ одлазили у свој родни крај или путовали кроз Хрватску ради посла потврђује да је хрватско правосуђе етнички мотивисао и у функцији хрватске ратне политике. Један од доказа јесте и чињеница да је на основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу широм свијета до сада је ухапшено више од 180 Срба. Jeдан од циљева монтираних судских поступака против Срба и доношења што већег броја лажних пресуда јесте да се потврди врхунска лаж да су Србија и Срби извршили агресију а да се Хрватска бранила у Домовинском рату.

Линта позива надлежне институције да чврсто стану уз српске ветеране који су се часно и поштено борили за свој народ и очување своје земље. Србија не смије више ћутати нити дозволити да се хапсе и приводе припадници ЈНА и крајишки борци који су учестовали у Одбрамбено-отаџбинском рату. Потребно је да се што прије оснује Канцеларија за помоћ осумњиченим, оптуженим и осуђеним Србима за ратне злочине чији би задатак био да пружa правну и стручну помоћ српским ветеранима које прогони хрватско, бошњачко и албанско правосуђе на основу лажних доказа и лажних изјава свједока сарадника.

У Београду  12. јун 2022. године

                                                                                                                                              Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар