АКТУЕЛНО:

Линта: Подићи Меморијални центар Гаравице посвећен страдалим Србима у Бихаћу и шире

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта предлаже да Србија подигне Меморијални центар Гаравице посвећен страдалим Србима у Бихаћу и ширем подручју за вријеме НДХ. Меморијални центар би састојао од зграде, православне цркве, споменика српским жртвама и парка. У згради би био смјештен музеј са сталном поставком, повременим и тематским изложбама, архив, истраживачко одјељење,  мултимедијална сала за састанке, семинаре, промоције, презентације и друге активности.  У оквиру зграде било би посебно мјесто са списком српских жртава са именима и презименима, за свако стратиште и за свако насељено мјесто на ширем подручју Бихаћа.

Бихаћ и шире подручје Бихаћа заслужују Меморијални центар који би било симбол страдања и сјећања српског народа овог краја. То би било мјесто гдје би се сваке године одржавала комеморација за страдале Србе из Бихаћа и ширег подручја за вријеме злоглане Независне Државе Хрватске. Меморијални центар не би био само за тај дан већ би то био простор за едукативине, научне, културне и бројне друге активности у току године.

Гаравице код Бихаћа су једно од  највећих српских стратишта у Другом свјетском рату и у Европи. Усташки режим је током јуна, јула и августа 1941. године на Гаравицама починио геноцид над више од 14.000 Срба са подручја бихаћког среза а остали из  Лике, Цазина, Кладуше, Крупе, Петровца, Кулен Вакуфа. Такође, према британским изворима за три мјесеца убијено је 14.500 цивила. Највећи покољ Срба на Гаравицама десио се 28. јула до 04. августа августа 1941. године.  На Гаравицама је страдао и мањи број других нација укључујући Роме и Јевреје. Злочин геноцида над Србима на Гаравицама је дуго планиран и веома добро организован од стране усташког режима.

Усташке власти су 1941. године срушиле до темеља православну цркву Свете Тројице а њен камен је искоришћен за доградњу римокатоличке цркве и звоника. Земљиште на којем се налазио предратни православни храм, општинска власт је одузела и ту је саграђена зграда општине. У Бихаћкој кули, православни Срби су пребијани, мучени и полуживи одвожени на убијање а 2007. године је проглашена Националним спомеником БиХ. Стратиште Гаравице обухвата три масовне гробнице – Гаравице, Делибарице и Уљевите баре. Не смије се заборавити чињеница да су Срби плански убијани сваког дана и на разним другим мјестима. На ширем подручју Бихаћа постоји преко 20 других стратишта.

У Београду  3. септембар 2022. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар