Линта: Власти у Загребу, Сарајеву и Приштини опструишу проналажење 3.900 несталих Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта, поводом Међународног дана несталих лица, оцјењује да власти у Загребу, Сарајеву и Приштини системски опструишу проналажење око 3.900 српских жртава на подручју Хрватске, Босне и Херцеговине и Косова и Метохије. Према подацима Међународног комитета Црвеног крста на простору бивше Југославије се трага за близу 10.000 несталих лица од чега су више од једне трећине Срби.

Процес тражења несталих Срба у БиХ је у застоју од оснивања Института за нестала лица у Сарајеву 2008. године, због чега је потребно промјенити руководство Института или тај процес вратити у надлежност Српске. Република Српска потражује 1.652 нестала српска војника и цивила.

Хрватско министарсто ветерана одбија било какве састанке са српском Комисијом за нестала лица у последње скоро двије године, одбија да ексхумира посмртне остатке српских жртава из 36 познатих гробних мјеста и одбија да идентификује посмртне остатке Срба које су налазе у заводима за судску медицину.

Линта истиче да је главни разлог опструкције рјешавања питања несталих Срба чињеница да би рјешавањем питања несталих Срба био раскринкан лажни мит о српској агресији на Хрватску и БиХ и терору над Албанацима на Косову и Метохији деведесетих година пролог вијека и кривици Србије за ратове на простору бивше Југославије.

Велику одговорност сноси и међународна заједница јер нема политичке воље да се изврши притисак на Сарајево, Загреб и Приштину. Није могуће помирење и суштински напретак на простору бивше Југославије без расветљавања судбине несталих лица у региону, кажњавања оних који су чинили бруталне злочине и једнаког поштовања свих жртава.

Линта наводи да Србија неће одустати од борбе за истину о несталим Србима и масовном страдању српског народа на простору бивше Југославије. Поред тога, Србија треба да учини све да се далеко јаче чује глас српских жртава у Уједињеним нацијама, САД, Европској унији и других важним свјетским центрима и да никад не дозволи да се ниподаштавају, умањују и негирају српске жртве.

У Београду 30. август 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар