Линта: Неозбиљна изјава Пленковића да оптужница против хрватских пилота не постоји

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као неразумну и неозбиљну изјаву хрватског премијера Андреја Пленковића да оптужница Србије против хрватских пилота не постоји, као и да је надлежност Србије везано за процесуирање ратних злочина на простору бивше Југославије неприхватљива. Такође, Пленковић је по зна који пут поновио бесмислену лаж да је Србија била агресор за вријеме Слободана Милошевића и да је напала Хрватску, БиХ и Словенију.

Линта наводи да Андреј Пленковић веома добро зна да оптужница против четворице хрватских пилота итекако постоји и да је заснована на бројним чињеницама и доказима о монструозном злочину на Петровачкој цести и  у мјесту Сводна код Новог над  најмање 13 српских цивила, од којих четворо дјеце а 24 особе су рањене. Поред тога, Пленковић веома добро зна да је Србија још 2003. године  донијела За­ко­н о ор­га­ни­за­ци­ји и над­ле­жно­сти др­жав­них ор­га­на у по­ступ­ку за рат­не зло­чи­не (ко­ло­кви­јал­но За­кон о рат­ним зло­чи­ни­ма) на простору бивше Југославије. Наведени закон добио је тада највише оцјене од стране ОСЦЕ-а и других међународних организација.

Линта истиче да Хрватска треба се суочи са својом злочиначком прошлошћу и са посљедицама проусташке политике Фрање Туђмана према Србима на крајишком подручју и у низу хрватских градова и мјеста гдје није било оружаних сукоба. Српски народ је био жртва агресије Туђмановог режима. Хрватска је водила агресорски, нападачки и пљачкашки рат а крајишки Срби су водили одбрамбени, ослободилачки и праведан рат. Због тога крајишки борци треба да буду под посебном заштитом Србије. То конкретно значи да Србија треба да им пружи финансијску, правну и сваку другу помоћ да се бране од политички мотивисаних кривичних поступака које покреће пристрасно хрватско правосуђе.

У Београду, 29. август 2022. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар