присустовао освећењу храма

Линта посјетио ливањски крај и присустовао освећењу храма Покрова Пресвете Богородице у Доњим Рујанима

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону у Скупштини Србије Миодраг Линта присустовао је освећењу храма Покрова Пресвете Богородице у Доњим Рујанима код Ливна у суботу 13. октобра које је извршио Епископ бихаћко-петровачки Сергије. Његова обнова је започела 2008. године и након 10 година труда Срба који су родом и поријеклом из Рујана и шире заједнице храм је припремљен за освећење. Током Другог свјетског рата, усташе су 1941. године у Горњим Рујанима убиле 144 Срба чија су тијела закопана у масовној гробници у Прологу или бачена у јаме: Равни Долац, Провалија и Развала. У исто вријеме, у Доњим Рујанима усташе су убиле 216 Срба, чија су тијела закопана у масовној гробници у Прологу или бачена у јаме Равни Долац и Пропунта. Њихове кости су 1991. године највећим дијелом ексхумиране и пренијете у спомен костурницу у Ливну.

присустовао освећењу храма

Линта је дан раније посјетио манастир Веселиње у селу Врба код Гламоча. У кругу манастира постоје још и ктиторска капела и капела спомен-костурница 806 новомученика пострадалих од усташа 1941—1945. године, у јами Корићна у мјесту Корићна и другим јамама на простору Гламоча. Послије тога Линта је посјетио Православну цркву Успења Пресвете Богородице у Ливну и капелу са спомен-костурницом у Ливну која је подигнута 1991. године као вјечно почивалиште ливањских Срба побијених од усташа током 1941. године. Мошти преко 1.000 мученика, које су ексхумиране 1991. године, и данас почивају овдје.

Након Ливна Линта је посјетио у селу Челебић спомен гробље на коме је сахрањено преко 400 Срба овог села који су крајем јула 1941. године побијени од стране усташа. Такође, Линта је у селу Сајковић посјетио спомен-обиљежје палим српским борцима ливањског краја у Другом свјетском рату. У селу Губин Линта је обишао цркву Успења Пресвете Богородице и споменик палим борцима у Одбрамбено-отаџбинском рату 1992-1995. године који су родом из околних села Ливањског поља.

Линта се у селу Губин, након освећења храма, обратио присутним земљацима и, између осталог, рекао да изградња храма Покрова Пресвете Богородице у Доњим Рујанима представља свједочанство вишевјековног постојања српског народа у овом крају. Изградњом храма шаље се порука да се никада нећемо одрећи свог завичаја и да ћемо се увијек сјећати наших страдалих сународника за вријеме геноцидне НДХ.

Линта је током посјете ливањском крају разговарао и са начелником општине Грахово Душком Радуном и начелником општине Гламоч Небојшом Радивојшом.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар