Линта поводом Свјетског дана избјеглица: Протјерани Срби немају шанси да остваре права у Хрватској, Федерацији БиХ и на КиМ

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче, поводом Свјетског дана избјеглица 20 јун, да протјерани Срби и други оштећени грађани немају никаквих шанси да остваре своја основна људска права у Хрватској, Федерацији БиХ и на Косову и Метохији. Власти у Загребу, Сарајеву и Приштини воде политику отимања српске јавне и приватне имовине и стечених права с циљем стварања етнички чистих подручја.

Преостали Срби у Хрватској, Федерацији БиХ и на подручју лажне државе Косово, посебно јужно од ријеке Ибар, се налазе у тешкој ситуацији јер се њихова права системски крше а у порасту је говор мржње и насиље према преосталим Србима. Правосуђа у Загребу, Сарајеву и Приштини нису ни независна нити професионална што је јасна порука да протјерани Срби и српски повратници не могу очекивати да ће правним путем да поврате своја отета имовинска права или да се казне бројни злочини над српским заробљеницима и цивилима.

Линта позива међународне организације, посебно Уједињене нације, Европску унију Савет Европе и ОСЦЕ, да траже од власти у Загребу, Сарајеву и Приштини да коначну крену са примјеном Анекса Г Бечког споразума о сукцесији под називом „Приватна својина истечена права“. У наведеном Анексу се јасно каже да ће свим физичким и правним лицима на простору бивше Југославије бити враћена и заштићена права која су имали на дан 31.12.1990. године а сви уговори склопљени за вријеме рата да ће бити проглашени ништавним.

Такође, Линта позива међународне организације да траже од власти у Загребу, Сарајеву и Приштини да почну са кажњавањем ратних злочинаца из реда свог народа. Без поштовања људских права оштећених грађана, без поштовања међународног права, без кажњавања ратних злочинаца и поштовања свих жртава без обзира на националну и вјерску припадност није могуће очекивати да се успостави трајни мир и стабилност на западном Балкану, а камоли да дође до помирења између народа који живе на простору бивше Југославије.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар