Линта: Скандалозна одлука Града Госпића да протјерани Срби плате рушење и уклањање својих уништених кућа 

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује скандалозном и шокантном одлуку власти Града Гопсића да протјерани Срби морају да плате рушење и уклањање својих уништених кућа. Трошкови рушења и уклањања рушевна износе између 700 и 2.500 евра зависно од површине и количине грађевинског материјала. Линта подсјећа да су хрватске паравојне и полицијске снаге током љета и јесени 1991. године убиле најмање 124 Срба и опљачкале, запалиле и минирале на стотине српских кућа на подручју Града Госпића с циљем стварања етнички чисте хрватске државе.

У последње вријеме све већи број протјераних Срба из Госпића, који живе у Србији и трећим земљама добија од локалне власти Рјешења да уклоне рушевине својих уништених кућа о сопственом трошку. У случају да то не учине градска власт ће издати Рјешење о уклањању рушевина које ће извршити друга лица а уклањање ће морати да плате власници. Протјерани Срби из Госпића и других дијелова Хрватске су огорчени да Град Госпић жели да наплати од власника трошкове уклањања остатака њихових уништених кућа за чије рушење одговорност сноси хрватска држава. У случају да протјерани Срби одбију да то учине пријети опасност да држава, након одређеног времена, oтме њихову имовину због насталог дуга.

локални избори

Линта тражи од Министарства спољних послова да са оваквим скандалозним понашањем власти Града Госпића упозна Министарство спољних послова Хрватске и затражи да Град Госпић одустане од ове циничне и бескрупулозне одлуке. Трошкове уклањања уништених српских кућа у Госпићу и другим дијеловима Хрватске треба да сноси хрватска држава.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар