Линта позива Тужилаштво Србије да подигне оптужнице за злочине над Србима у „Бљеску“

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта је присуствовао парастосу који је служен 01. маја у цркви Светог Марка у Београду поводом 28 годинa од страдања и прогона Срба у хрватској злочиначкој акцији “Бљесак”.  Са подручја Западне Славоније почетком маја 1995. године протјерано је више од 15.000 Срба а убијене су или се воде као нестале 283 особе.

Злочиначка акција „Бљесак“ је била завршин чин протјеривања српског народа са подручја Западне Славоније. У љето, јесен и зиму 1991. године у злочиначким акцијама хрватских паравојних и полицијских снага „Откос“, „Оркан“ и „Папук 91“ са око 80 % подручја Западне Славоније  протјерано је више од 70.000 Срба а страдало је око 2.000 Срба. Тада је попаљено, опљачкано и минирано око 200 српских села.

Прошло је 28 година од злочиначке акције „Бљесак“ и 32 године од злочиначких акција „Откос“, „Оркан“ и „Папук 1991“, а још  нико није одговарао за масовне злочине против нашег народа. То је један од многих доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији хрватске државне политике. У Хрватској се величају и славе ратни злочинци и одају почасти хрватским жртвама а српске жртве се понижавају, прешућују и негирају.

Позивам поново српско Тужилаштво за ратне злочине да коначно покрене истраге и подигне оптужнице против свих припадника хрватских војних и паравојних снага, који су чинили злочине не само у злочиначкој акцији „Бљесак“ 1995. године, него и током читавог рата на подручју данашње Хрватске.

Парастосу су, између осталих, присуствовале породице жртава, представници градске и локалних власти, предсједници и чланови борачких, избјегличких и завичајних удружења и грађани. Традиционални организатор парастоса је Удружење породица несталих и погинулих лица “Суза” на челу са Драганом Ђукић.

У Београду  01.мај 2023. године

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

 

 

Нема коментара

Напишите коментар