Линта: Српско тужилаштво ћути на плански прогон и убиства Срба у Задру и уништавање њихове имовине

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта подсјећа да су се навршилe 32 годинe од Задарске кристалне ноћи односно планског уништавања српске имовине и прогона и убистава Срба у Задру. Дана 2. маја 1991. године више од 2.000 хрватских шовиниста и екстремиста кренуло је у рушилачки и варварски поход на српску имовину по узору на нацистичку Њемачку и уништавање жидовске имовине и то у по бијела дана. Били су наоружани пиштољима, палицама, моткама, шипкама и камењем и пјевали су усташке пјесме и узвикивали усташке пароле. Међу њима је био и један број униформисаних полицијаца који су употребили велику количину експлозива. Важно је нагласити да су Србима у Задру и околини недјељама раније пријећено на улицама, путем телефона и слањем писама на кућне адресе. Јавна је тајна да су мјесецима раније локални одбори ХДЗ-а сачињавани спискове српских кућа и осталих објеката које треба порушити.

Линта наводи да је током 2. и 3. маја 1991. године у Задру и околини уништено око 200 српских објеката у власништву Срба и Србије, (куће, викендице, приватни локали и локали друштвених фирми из Србије). Данима послије овог догађаја полиција и хрватске паравојне формације изводили су Србе из њихових станова и хапсили их по улицама и одводили у циглану поред Нина и на друга мјеста гдје су звјерски мучени а многи су ликвидирани. Убијање Срба и минирање српских кућа и привредних објеката су настављени током љета и јесени 1991. и у каснијем периоду. Током 1991.- 1993. године у Задру су убијена најмање 34 Србина, од тога 15 цивила а остало су припадници ЈНА. Са подручја Задра протјерано је више 10.000 Срба. Према подацима градске Комисије за попис сруђених кућа у ужем дијелу Задра је минирано и уништено око 470 српских кућа и других објеката за вријеме рата.

Линта истиче да нико није одговарао за масовни злочин над Србима у Задру. То је један од многих доказа да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и у функцији хрватске државне политике. Он поново захтјева да српско Тужилаштво за ратне злочине коначно покрене истрагу и подигне оптужницу за мучења, убиства и прогон Срба у Задру и планско уништавање њихове имовине.

У Београду, 2. мај 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар