Линта: Злочин у Добровољачкој потврда да се Алија Изетбеговић опредијелио за рат

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да ратни злочин над војницима и цивилима који су били у служби ЈНА 3. маја 1992. године у Добровољачкој улици у Сарајеву јесте потврда да се Алија Изетбеговић  опредијелио за рат и стварање независне БиХ под доминацијом Муслимана. Муслиманске паравојне формације су напале Дом ЈНА у Старом Граду 2. маја и започеле коначни обрачун са ЈНА у Сарајеву.

Сутрадан 3. маја муслиманске паравојне формације налале су колону војника који су се, у складу са договором, мирно повлачили из Сарајева и који нису били спремни за борбу. Међутим, муслиманска страна је погазила обећање да ће војницима гарантовати сигуран пролаз. У питању је био мучки и кукавички напад на невине војнике који је добро испланиран од стране муслиманског политичког и војног врха упркос гаранцијама Алије Изетбеговића и тадашњег команданта УНПРОФО-а у БиХ канадског генерала Мекензија. За овај злочин није нико одговарао.

Бошњачки политичари напад на ЈНА у Сарајеву 2. и 3. маја 1992. године деценијама лажно представљају као одбрану града. Циљ је да се безочним лажима фалсификује историја и ЈНА оквалификује као агресорска војска која је тобоже 2. маја 1992. године напала Сарајево.  Бројне чињенице непобитно потврђују да су муслиманске паравојне формације извршиле плански и добро осмишљен напад на ЈНА почетком маја 1992. године.

Линта истиче да Србија треба да активно води политичку, правну и дипломатску борбу за истину о догађајима у Сарајеву, карактеру рата и страдању српског народа у БиХ. Потребно је разобличити лажни мит о српској агресији и агресији Србије и ЈНА на БиХ што је један од темеља политике бошњачких странака. Етнички мотивисано правосуђе БиХ одбија да процесуира наредбодавце и извршиоце злочина над Србима јер је у функцији политичког Сарајева.

У Београду, 3. мај 2023. године

Информативна служба
Савеза Срба из региона

 

Нема коментара

Напишите коментар