Линта позвао МСП Србије да тражи од Хрватске да приведу правди нападаче на српске куће у мјесту Кистање

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта истиче да је у сриједу и четвртак навече (13. и 14. март) каменовано најмање пет српских кућа у мјесту Кистање у Сјеверној Далмацији. Каменоване су куће Петра Мартића, Милице Мартић, Душана Карановића, Рајка Новаковића и кућа у засеоку Мажибраде. Према доступним информацијама наведени вандалски чин починила је група од пет-шест нападача. У петак навече нападнута је још једна српска кућа односно непозната лица су ударала ногама у врата.

Очигледно је у питању злочин из мржње односно покушај застрашивања Срба у Кистањама и шире с циљем да се приморају на исељавање са својих вјековних огњишта. Трагична је чињеница да полиција није ухапсила починиоце овог вандалског чина иако постоји основана претпоставка да се зна њихов идентитет. Поред тога, полиција је игнорисала позиве појединих Срба, чије су куће каменоване, са молбом да одговорно реагује.

Линта позива Министарство спољних послова Србије да тражи од Хрватске да  надлежни органи хитно приведу починиоце  правди и да буду кажњени у складу са законом, као и да заштити безбедност Срба у Кистању и њихову имовину.

У Београду, 18. март 2024. године.

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар