локални избори

Линта позвао Србе да изађу на локалне изборе у Хрватској

У Хрватској ће бити одржани локални избори 21.маја 2017. године. На изборним листама налазе се и кандидати српских политичких странака због чега је важно да Срби у што већем броју изађу и гласају за своје представнике, рекао је у понедјељак 15. маја за РТС предсjедник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Учешће Срба на локалним изборима је важно због тога што се Срби у Хрватској налазе у тешкој ситуацији због рехабилитације усташке идеологије рекао је гостујући у Jутарњем Дневнику Миодраг Линта. „Важно је да Срби изаберу своје представнике у локалним самоуправама како би решавали проблеме на локалном нивоу али и да би зауставили даље исељавање. Велики број ствари важних за свакодневни живот рjешава се управо на локалу“, каже Линта.

Право гласа на изборима слијeдеће недjеље имају сви хрватски држављани који имају важећу личну карту и пребивалиште. „И они Срби који су пријавили привремени одлазак из Хрватске на пет година и живе у Србији, Републици Српској и трећим земљама такође имају право гласа на локалним изборима“, рекао је Линта.

Државна делегација Хрватске одала је почаст убијеним усташким злочинцима у Блајбургу што је, према речима Линте, још једна лоша порука и застрашивање Срба који живе у Хрватској. „Шаље се веома лоша порука јер су тамо убијени усташки злочинци. Додатно лошу слику слику послала је државна делегација Хрватске која је вијенце положила на плочу са натписом ‘У част и славу погинулим хрватским војницима’ и тиме одала почаст једној пропалој фашистичкој и геноцидној творевини каква је била НДХ. На то би требало прије свега да реагује ЕУ и Брисел јер се до сада нису јасно оградили од фашистичке реторике која се све чешће чује у Хрватској“, рекао је за РТС предсjедник Савеза Срба из региона Миодраг Линта.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар