АКТУЕЛНО:

Линта: Пресуда генералу Ратку Младићу је дубоко неправедна и политичка

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да дубоко неправедна и политичка другостепена пресуда генералу Ратку Младићу, којом је потврђена доживотна казна затвора, представља један од многих доказа да је  Суд у Хагу основан искључиво да суди српском народу.

Хашки трибунал, који је затворен крајем 2017. године, имао је задатак да низом лажних пресуда против српских политичких и војних лидера потврди  мит о Србима као јединим кривицима за ратове и ратне злочине на простору бивше Југославије. Тај задатак сада реализује Међународни механизам за кривичне спорове који је наслиједио Хашки трибунал.

Потпуно је јасно да Хашки трибунал није доносио пресуде за ратне злочине на основу конкретних доказа већ, искључиво, према националној припадности оптужених лица. То најбоље потврђује чињеница да је Хашки трибунал ослободио Анту Готовину, Насера Орића и Рамуша Харадинаја а против многих хрватских, муслиманских и албанских војних и политичких вођа који су одговорни за злочине над Србима није ни подигао оптужнице.

Линта сматра да је другостепена пресуда генералу Младићу додатно продубила неповјерење између српског и бошњачког народа јер је, између осталог, потврђена безочна и апсурдна лаж да се у Сребреници десио геноцид над Бошњацима. Српски народ никад неће прихватити политичку и лажну  пресуду Суда у Хагу према којој је генерал Младић ратни злочинац.

Генерал Младић је стао на чело војске која се часно и јуначки борила да одбрани Републику Српску и свој народ од непријатеља чији је циљ био масовно убијање и протјеривање Срба са својих вјековних подручја. Срби се осјећају огорчено јер је Суд у Хагу прогласио српске жртве мање вриједним. Трагична је чињеница да убијена српска дјеца, жене, старци и ратни заробљеници нису били довољан доказ да Хашки трибунал осуди бошњачке, хрватске и албанске ратне злочинце.

Линта тражи од Владе да  се оснује Меморијални центар српских жртава  на простору бивше Југославије који би имао задатак да се бори за истину о страдању нашег народа у међународној заједници и да прикупи нове чињенице које би биле основ да се преиспитају хашке пресуде према којима су Срби одговорни за готово све ратне злочине.

У Београду, 8. јун 2021. године

Информативна служба

Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар