Линта присустовао обиљежавању Дана устанка и 11. Личком вишебоју у Србу

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта присуствовао је у суботу 27. јула народном збору поводом обиљежавања Дана устанка у Србу 27. јул 1941. Организатори народног збора су били Српско народно вијеће и Савез антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске. Обиљежавању Дана устанка присустовало је oко 1000 грађана и гостију. Међу гостима били су присутни, између осталих, конзул Републике Србије у Загребу Александар Стаматовић, српски посланици у Хрватском сабору, представници завичајних удружења из Србије и др.

Линта је у име Одбора за дијаспору и Србе у региону положио вијенац у част српским устаницима и страдалом српском народу у геноцидној Независној држави Хрватској. Након полагања вијенаца присутнима су се обратили предсједник СДСС-а Милорад Пуповац, предсједник Српског народног вијећа Борис Милошевић, бивши предсједник Хрватске Стипе Месић, предсједник Савеза антифашистичких бораца и антифашиста Хрватске Фрањо Хабулин, предсједник Грађанског одбора за људска права у Загребу Зоран Пусић и др.

Линта сматра да Стипи Месићу није било мјесто на обиљежавњу Дана устанка јер је био један од водеђих људи проусташке странке ХДЗ која је 1990. године дошла на власт у Хрватској с циљем стварања Хрватске без или са што мање Срба; јер је био један од главних криваца за разбијање Југославије; јер је почетком деведестих релативизовао и порицао усташке злочине у највећој фабрици смрти Јасеновац тврдећи да је то био радни логор; јер је пјевао усташке пјесме; јер је својевремено дао шовинистичку изјаву како Срби из Хрватске могу однијети једино онолико земље колико су донијели на опанцима и др. Линта је отишао у Срб да ода почаст српским устаницима и српским жртвама геноцида и то је било важније од присуства Стипе Месића.

Линта је истог дана у послијеподневним часовима присутвовао традиционалној спортској манифестацији Лички вишебој који је у Србу одржан 11. пут. Ради се о надметању у старим спортским вјештинама кога је ове године пратило више стотина Личана и пријатеља Лике. Док се Линта обраћаоу учесницима и гледаоцима Личког вишебоја. двјеста метара даље присталице проусташке Аутононне Хрватске странке права су пјевале усташке пјесме, узвикивале кољачки поздрав „За дом спремни“ и тражиле забрану обиљежавања Дана устанка.

Данас смо се окупили да обиљежимо велики историјски догађај и велики историјски датум. То је Дан устанка 27.јул 1941. године када је српски народ масовно устао против великог зла и злогласне Независне државе Хрватске. Политика Независне Хрватске била је веома јасна: једну трећину Срба побити, једну трећину Срба покатоличити а једну трећину Срба насилно протјерати. Српски народ је 27. јула 1941. године организовао почео оружану борбу да се спасе од физичког уништења. У тој оружаној борби учестовала су оба антифашистичка покрета – рекао је Линта у свом говору.

Према његовим ријечима „Јаке проусташке снаге величанствени устанак у Србу називају четничко-партизанским дернеком и почетком покоља и геноцида над хрватским становништвом што је безочна лаж која се шири у хрватској јавности“. Линта је изразио своје жаљење јер предсједница Хрватске, предсједник Владе Хрватске и предсједник Хрватског сабора нису сматрали за потребно да барем пошаљу своје изасланике на обиљежавање Дана устанка чиме су послали јасну поруку да се Хрватска није суочила са својом геноцидном и усташком прошлошћу“. Комплетан аудио снимак говора Миодрага Линта са 11. Личког вишебора може чути кликом на линк испод.

Аудио снимак говора Миодрага Линте на 11. Личком вишебоју у Србу 27. јула 2019. године

Он је на крају свог обраћања прогласио отвореним 11. Лички вишебој и рекао да су побједници сви они који су дошли да обиљеже Дан устанка и присуствују овој спортској манифестацији.

Информативна служба
Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар