Линта: Проусташко понашање хрватских полицајаца на острву Крк један од многих примјера мржње према Србима

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује да проусташко понашање групе хрватских полицајаца у мјесту Врбник на острву Крку представља један од многобројних примјера говора мржње и нетрпељивости према Србима.  Наведени инцидент у коме група полицајаца пријети мјештанима „Врбнички Срби, запалићемо вам град“ показује да у хрватској полицији раде србомрсци који су спремни да се обрачунају са Србима на усташки начин. Овим је хрватска полиција послала злокобну поруку преосталим Србима да им је најбоље да се иселе из Хрватске а протјераним Србима да се не враћају на своја вјековна огњишта.

Линта  сматра да надлежни  у хрватској полицији  неће донијети рјешење којим би наведена група полицијаца била удаљена из службе и против њих покренут дисциплински поступак због тешке повреде службене дужности. Трагична је чињеница да су мржњу према Србима испољили млади људи  који нису учестововали у рату. То је само један у низу доказа  да је антисрпство темељ данашње Хрватске и хрватских институција.

Линта поново апелује на Представништво Европске уније у Хрватској и амбасадоре земаља чланица у Загребу да јасно ставе до знања Влади Хрватске да је  неприхватљиво да у хрватској полицији раде србомрсци и отворени сљедбеници усташтва. Мноштво је примјера да Хрватска игнорише чињеницу да је заштита мањина једна од основних вриједности Европске уније и да је дискриминација по основу националне припадности националној мањини изричито забрањена у Повељи  о основним правима Европске уније.

Нема коментара

Напишите коментар