Шешељу за прогон

Линта: Резолуција о Сребреници Скупштине Црне Горе скандалозна провокација

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцјењује као скандалозну провокацију  одлуку  Скупштине Црне Горе да усвоји Резолуцију о Сребреници.  Наведена Резолуција је усмјерена против Србије,  Републике Српске и српског народа јер јер заснована на безочној и потпуној лажи о почињеном геноциду над Бошњацима. Независна међународна комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији Владе Републике Српске  урадила је непристрасан извјештај из ког се јасно види да се у Сребреници није десио геноцид и да није убијено 8.000 Бошњака. Исти став заступају свјетски познати стручњаци за истраживање геноцида.

Бројне чињенице показују да су пресуде Хашког трибунала политичким и војним лидерима Републике Српске у случају Сребренице засноване на лажним исказима свједока сарадника с циљем да се оправда безочна и потпуна лаж појединих западних центара моћи да се Срби злочинци и једини кривци за ратове на простору бивше Југославије. То је био начин да се, између осталог, оправда злочиначка акција „Олуја“ и агресија на Републику Српску Крајину и Републику Српску. Такође, пресуда Међународног суда правде да се у Сребреници десио геноцид заснована је на лажним пресудама Хашког трибунала.

Трагична је чињеница да 55 посланика Скупштине Црне Горе који су гласали за срамну Резолуцију намјерно игнорише непобитну истину да се у Сребреници у јулу 1995. године десио злочин над Бошњацима а не геноцид. Добро је познато да је злочин над Бошњацима био искључиво посљедица освете појединих припадника МУП-а, одметнутих припадника безбедности ВРС и појединих мјештана за бруталне злочине над Србима у Кравици и низу других српских села у средњем Подрињу од 1992 до 1995. године.

Линта истиче да не постоји апсолутно ниједан доказ да је генерал Ратко Младић наредио убиства ратних заробљеника у Сребреници нити да је постојала намјера руководства Републике Српске да се Бошњаци униште у цјелини или дјеломично као група. Убиства Бошњака су почињена у директној супротности са наредбама генерала Младића који је у више наврата говорио да ће сви ратни заробљеници бити размјењени. Из наведених чињеница јасно се види да постоји огромна разлика између злочина и геноцида али, нажалост, истина не занима већину посланика Скупштине Црне Горе.

У Београду, 19. јун 2021. године.

                                                                                                                     Информативна служба

                                                                                                                     Савеза Срба из региона

Нема коментара

Напишите коментар